Областният координационен център за бежанците в Кърджали проведе днес първото си заседание

Изображение 1 от 2

    Областният управител Даниел Делчев събра участниците в наскоро сформирания Областен координационен център за оказване на подкрепа на лица, напуснали Украйна заради войната.

    Той припомни, че Центърът ще синхронизира работата на местните власти и регионалните държавни органи за оказване на временна и пълноценна помощ. До момента областна администрация е стартира дейността на денонощен телефон. Там вече са регистрирани многобройни обаждания от граждани и собственици на места за настаняване от Кърджали, Момчилград, Крумовград, Ардино, Джебел и Кирково. Освен отец Боян Саръев от храм „Свето Успение Богородично“ в квартал „Гледка“, предложение да подслони бедстващи е отправил от и отец Николай от манастира „Свети Йоан Предтеча“.

    Представителите на териториалните дирекции, на областни съвети и неправителствени организации съобщиха какви указания са получили от съответните министерства и каква готовност имат с помещения и ресурси за съдействие.

    Обсъдени бяха възможностите пристигнали в Кърджали украинци да получат статут на бежанци или на потърсили временна защита, включване на децата в образователната система и начините за започване на работа в местните фирми.

    Областният координационен център подготвя информационни брошури на украински език и осигуряване на преводачи, за да се улесни комуникацията ,осигуряване на първоначални медицински прегледи на пристигащите и др.

    В официалния сайт на областния управител са публикувани денонощните телефони, на които може да се получи подробна информация по всички въпроси, свързани с възможностите за подкрепа: (+359 887) 355 960, (+359 889) 883 803,(+359 361) 65 960, (+359 361) 60 173 и Е-mail: help@kardzhali.org.

    Това съобщиха от Преслужбата на Областна администрация.

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Къ
      Кърджалиец
      0 0
      18:53, 9 мар 2022
      Истинските проблеми на кърджалийци са спекутивните цени! Къде е държавата, къде е местната държавна власт?
    • 2
      Св
      Свидетел
      0 0
      19:13, 9 мар 2022
      Спекулант номер 1 на пазара на производителите е маса номер 20,продава какво ли не, но не е никакъв производител, на зеленчуци и плодове, мляко и млечни продукти, риба, яйца и тн Продава ядки. Проверките от Мин. на икономиката минават на закрита с чаршаф маса и на следващия ден по старому. Пазар на производители ли е или тържище? Защо не се спазва закона?
    • 3
      Оч
      Очевидец
      0 0
      19:28, 9 мар 2022
      Маса 20,21 и др. плачат за ДДС, проверка Инс. по труда, РЗИ, Комисия потребители, ДВСК, данъчна служба и др. Комисията към Мин. на икономиката осторожност! Стига затваряне на очи!
    Последни новини