Осмокласникът Стефан Узунов от Аврен със златен медал от музикален фестивал

Изображение 1 от 3

             „Музикалното изкуство е един от най-мощните инструменти, дадени на човечеството. Известно е, че музиката контролира емоциите, ума, настроението, здравето. А също така музиката е отличен възпитател и нейната стойност се крие във факта, че е в състояние да облагородява и възпитава нравствения, естетическия и духовен потенциал на личността, да стимулира нейното развитие. Музиката винаги е била най-чудотворното, фино средство за привличане на хората към доброто, красотата, човечността. Музика - въображение – фантазия - приказка - творчество – това е пътечката, вървейки по която детето развива своите духовни сили.» Казаното от Сухомлински можем да отнесем и към децата със Специални образователни потребности. Емоционалното възпитание на тези деца  се съобразява с яркостта и образността на техните усещания и представи. За децата музиката трябва да има привлекателен ефект, да им носи радост и това не е трудно да се постигне, защото при тях още с чуването на музикалните тонове настъпва оживление, дори и да не разбират смисъла на песента, както и особеностите на инструменталното изпълнение.

                За втора поредна година  се провежда фестивал на детската песен „Всичко е музика“, организиран от Основно училище „Св. Климент Охридски” – гр. Павликени. Фестивалът има конкурсен характер. Неговата основна цел е да разкрие музикалните заложби на учениците със специални образователни потребности,да стимулира детската индивидуалност и музикален талант, както и да съдейства за развитието на подрастващите в дух на уважение и съпричастност. Музиката също е инструмент, който може да помогне на децата с увреждания да видят, чуят, усетят разнообразието на околната среда, да им помогне да опознаят себе си, да влязат в света на възрастните, да съществуват пълноценно и взаимодействат в него.

     Тази година в конкурсната програма на фестивала участваха ученици със специални образователни потребности, които се обучават в училища, центрове за специална образователна подкрепа, центрове за подкрепа за личностно развитие от цяла България.

    Чрез музика, песни, танци, игри децата  научават нови неща по интересен и достъпен за тях начин. Но има още един, може би най-важният момент в заниманието с музикални дейности - това е възможността за социализация. Жизненоважно е родителите да видят успеха на тези деца, да повярват в техните възможности. Благодарение на подкрепата на своите родители и своите ръководители от РЦПППО-Кърджали,  ресурсния учител- Йоско Кафадаров, психолога -Анна Иванова, както и класния ръководител Венцислав Чобанов, Стефан Руменов Узунов от село Аврен показа, че музиката за него е всичко.

    Заради своя талант и всеотдайност, заради любовта към музиката Стефан Руменов Узунов- 8кл в ПГ „Христо Смирненски”, гр. Крумовград, който е на допълнителна подкрепа към РЦПППО-обл. Кърджали заслужено получи  грамота и златен медал за своето изпълнение. За Стефан музиката  е път към света на чувствата и емоциите, която е като средство за изразяване  по достъпен за него начин. Основната  цел на такова дете да бъде сред връстници е неговата социализация. И тук музиката идв на помощ, която е отлична емоционална основа за развитие на взаимодействието.

    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини