Илхан Кючук развенча в Кърджали хвалбите на премиера Кирил Петков за пробив в отношенията със Северна Македония

Съпредседателят на Алианса на либералите и демократите в Европа  и докладчик за преговорите с Република Северна Македония в Европейския парламент Илхан Кючук развенча в Кърджали хвалбите на премиера Кирил Петков за пробив в отношенията със Северна Македония.При откриване на Месеца на Америка в Столицата на Източните Родопи той коментира твърдението на министър –председателя, че Македония се е ангажирала да признае българско малцинство. За това са нужни промени в конституцията на РСМ. За тях трябва да гласуват две-трети от депутатите. Управляващият Социал-демократически съюз на премиера Димитър Ковачевски не разполага с такова  мнозинство. Опозицията е категорично против.В обозримо бъдеще едва ли ще се гласува подобна поправка, каза още Илхан Кючук.

  Президентът Румен Радев бе категоричен, че докато Република Северна Македония не признае българско малцинство в своята конституция, страната ни не трябва да й дава зелена улица за ЕС.

 Междувременно македонски журналист по време на пресконференция с посланика на ЕС в Скопие направи аналогия между политиката на Русия към Украйна и тази на България към Северна Македония.Посланик Дейвид Гиър категорично отхвърли подобни инсинуации.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини