Бизнесменът Илхан Емин дари на читалищата в Община Кърджали сборника „Българският ислям”

    Бизнесменът Илхан Емин,собственик на кърджалийската фирма „Еврохром” дари на читалищата в общината сборникът „Българският ислям”, който излезе наскоро от печат. Сборникът е издание на сдружение Балкански форум за мир-Кърджали. Негов съставител е председателят на сдружението журналистът Георги Кулов.Това е вторият сборник,който издава сдружението.Първият е "Кърджали на историческата карта".

      Сборникът бе представен пред читалищните секретари в библиотеката на НЧ”Обединение 1913” в Кърджали.

     Георги Кулов посочи, че книгата е илюстрация, че България се е превърнала в Дом на мира за мюсюлманите. Според ислямската догматика светът се дели на две Дар-ал-Ислам –Домът на исляма и Дар-ал-Харб-Домът на войната.В последните десетилетия мюсюлманските богослови въведоха понятието Дар-ас-Сул-Дом на мира.То се употребява за страни,където мюсюлманите са малцинство,но са напълно еманципирани.Кулов подчерта,че в страната ни има многобройни и разнолики мюсюлмански общности,които държавата не разделя и противопоставя.Тя вече не е мащеха за тях.Това ни отличава от съседни страни.Затова и сборникът е наречен „Българският ислям”.

      На представянето присъства и един от авторите на статия в книгата Мухаррем Алиосман.Той посочи,че се е ангажирал,заради авторитета на сдружението.

      Дарителят  Илхан Емин подчерта,че си партнира от години с Балкански форум за мир-Кърджали. Той посочи,че в сборника е вложен много труд. В него участват авторитетни учени.Радвам се,че книгата ще стигне до читалищните библиотеки.Знам колко рядко имате възможност да попълните фонда им, обърна се Илхан Емин към читалищните секретари.

      Камелия Чолакова,читалищен секретар на НЧ „Обединение 1913” отбеляза че е богатство за Кърджали, че има хора , които даряват, които помагат на културата. Книгите са богатство за нас. Читалищата са готови за сътрудничество с бизнеса.Не искаме подаяния. И ние имаме какво да дадем на предприемачите в общината, подчерта Камелия Чолакова.Нашите изяви са реклама за тях, заключи Чолакова.

    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини