Прокуратурата разкри руски дипломат и български генерал, шпионирали за Русия

Пореден руски дипломат в България е уличен в шпионаж в полза на Русия. Главният прокурор Иван Гешев е уведомил външния министъра Теодора Генчовска, която може да поиска той да бъде отзован в Русия, съобщиха от държавното обвинение.

До разкриването се е стигнало след съвместна работа на Специализираната прокуратура и ДАНС, които са събрали доказателства за извършвана разузнавателна дейност от руския дипломат и е било образувано досъдебно производство за шпионаж. Помагал му е наш генерал от резерва, чието име също не се споменава.

За разследването съобщи и главният прокурор в профила си в Twitter. Тъй като уличеният в шпионаж дипломат се ползва с имунитет, той не може да бъде привлечен като обвиняем.

Това е седмият руски гражданин, който само в последните две години властите разкриват, че шпионира за страната си под прикритието на дипломатическа работа в България.

Два часа по-късно в профила си във Фейсбук прокуратурата даде и известни детайли за българския участник в схемата - генерал от резерва, участвал в мисии извън България; работил в Министерство на отбраната; разполагал с достъп до класифицирана информация, касаеща ЕС и НАТО,  който от 2016 година досега е предавал информация, представляваща държавна тайна на съветник в посолството на Руската федерация. Това ставало на конспиративни срещи.

Използвани са преносими карти-памет, криптиращи устройства и шифрограма за кодиране на комуникацията. В рамките на разследването се претърсват 2 адреса и леки автомобили, собственост на българския гражданин

Това е второто дело за шпионаж в полза на Русия, по което работи Софийската военно-окръжна прокуратурата.

Има едно дело и в специализирания наказателен съд  - срещу  лидера на движение „Русофили“ Николай Малинов.

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Be
    bewusst
    0 0
    19:47, 2 мар 2022
    Разкритият пловдивски шпионин е от най-близкото приближение на Румен Радев и Мая Манолова. Няма да се учудя ако в хода на разследването не излезе и замесен и самият президент.
    • Кр
      Крум
      1 0
      05:24, 3 мар 2022
      корумпираното леке се слага и на прост киро за да не го изритат, надява се да му се размине, помияра долен

Още новини

Последни новини