Раздадоха „Оскарите“ за превод от английски на български, продължава Месеца на Америка в Кърджали

Изображение 1 от 6

    С връчването на „Оскарите“ за превод от английски на български приключват проявите на Месеца на Америка в Кърджали за февруари.Те ще продължат и през март. Отличени бяха общо 9 ученици от 60 участници. Средношколците бяха от 10,11 и 12 клас от Езиковата гимназия; СУ“Отец Паисий“ и СУ“П.Р.Славейков“. Домакин на проявата бе Домът на културата,а организатори са Дружество „Приятели на САЩ и Община Кърджали. Партнират Регионална библиотека „Н.Й.Вапцаров“ и ОДК.

    Работата на средношколците бе оценена от жури в състав преводачите Алеко Дянков и Милена Попова с председател Анджела Родел. Отличените получиха таблети и книгата „На изток от рая“на Джон Стайнбек. Първите места сред участниците от 10,11 и 12 клас,които бяха оценявани разделно спечелиха съответно Йекта Апдурахман;Росана Топузлиева и Илияна Терзиева.

    Гости на тържеството бяха Андрю Франкс от посолството на САЩ в София, който е бил 46-тия, последен доброволец на Корпуса на мира в Кърджали и кметът на общината инж.д-р Хасан Азис.

    Проявата бе открита от председателката на Дружеството „Приятели на САЩ“ Валентина Иванова, която благодари на участниците и техните учители.

    Градоначалникът посочи,че Месецът на Америка е запазана марка за града ни. Той припомни,че в годините Кърджали и Америка са обменяли ученици. Днес в американския град Елкхарт има парк носещ името на града ни,а в Кърджали има комплекс Пентагон и булевар „Вашингтон“.

    Андрю Франкс приветства участниците. Той благодари за инициативността и подкрепата на Валентина Иванова и Хасан Азис.

    Членът на журито Алеко Дянков подчерта,че учениците трябва отлично да владеят езика,на който превеждат.И много да четат на езика от когото превеждат.

    Накрая всички участници в конкурса и гости си направиха снимка за спомен.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини