Колапс в пътното строителство в областта,висококвалифицирани кадри бягат в чужбина

За колапс в пътното строителство в областта сигнализират собственици на пътностроителни фирми.Спрени са всички обществени поръчки,както за реновиране ,така и за кърпежи на пътищата в региона.Няма активност както на държавата ,така и на общините.Това води до текучество на кадри.Висококвалифицирани работници напускат страната,а някои се установяват в столицата.Мнозина от тях издържат семейства,ученици имат кредити.Те трудно ще се върнат обратно в Кърджали .

Освен липсата на обществени поръчки фирмите се сблъскват и с затегнатото разплащане на извършени дейности.Обектите се сертифицират и тогава се разплащат.Недостигът на средства се отразява на заплатите.

 Хората от бранша твърдят,че няма никаква яснота какво ще е през лятото.Нито какви средства ще се отпуснат,нито какво ще се възложи.

  Браншът се надигна в защита на своите интереси.Ето какво се казва в писмо изпратено до сайта Кърджали бг вести:

Българска браншова камара „ПЪТИЩА“ е сдружение с нестопанска цел, обединяващо фирмите в пътно-строителния бранш. През изминалите месеци камарата и нейните членове неспирно защитаваха своята дейност пред държавните институции. Бяха проведени редица срещи с представители на  Министерски съвет, Министерство на регионалното развитие и благоустройството и Агенция „Пътна инфраструктура“. Неколкократно алармирахме за положението, в което бе поставен пътния бранш, а именно липса на разплащания от страна на държавата, за вече извършени дейности.

След активен диалог беше постигнато съгласие между компаниите и възложителя, в лицето на Агенция „Пътна инфраструктура“ за подписване на споразумения за предсрочно прекратяване на договорите за Текущ ремонт и поддържане на Републиканска пътна мрежа. Разписани бяха срокове и ангажименти за разплащане на вече извършени и текущи дейности, но постъпки за спазване на тези договорености все още няма.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини