Най-голямата изселническа организация Балгьоч ще избира председател след серия от скандали

    Най-голямата изселническа организация Балгьоч Бурса ще избира на 13 март нов председател. Конгресът , който е насрочен след серия от скандали идва след три годишна пауза. Обърнахме се към главния редактор на в.”Мисион” Бурса Мюмин Топчу за анализ на събитията около Балгьоч. Мюмюн Топчу,следи изселническата организация от години и се смята за  най-добрия познавач на проблемите й.Ето какво написа той специално за Кърджали бг вести:

    Преди повече от три години след като проф.д-р Юксел Йозкан бе издигнат за депутат в турския Меджлис ,овакантеното място за председател на най-влиятелната изселническа организация изостри апетита на доста от членовете на ръководното тяло.Сред членовете на ръководството веднага започна силно брожение,понеже няколко души желаеха да           заемат председателското място. След като мнозинството взе решение постът временно да бъде зает от Вели Йозтюрк,като най-възрастен член на Управителния съвет, то още тогава част от членовете подадоха оставки. Тези неочаквани оставки предизвикаха истински сюрприз, а една друга група членове пък през изтеклите три години редовно бойкотираше и неприсъстваше на заседанията на управителното тяло. Както се знае ,поради възникналата Ковид напаст ,до сега организацията не съумя да проведе редовния си конгрес. В края на изминалата година бе взето решение конгресът да се проведе през м.януари, но именно след това насрочване,част от членовете на Управителния съвет престанаха да бойкотират редовните заседания и на едно от тях,въпреки предложената дата за конгрес ,насъбралото се мнозинство взе решение конгресът да се отложи за неопределено време. Именно след това злополучно заседание ,разривът се разви със шеметна бързина.Вели Йозтюрк официално се оплака в съда, че членовете на Управителния съвет съзнателно спъват  провеждането на конгреса и поиска  съдействието на магистратите. След този негов акт множеството медии в Бурса коментираха, че в организацията са приети незаконно около 500 нови члена. По-късно пък стана ясно,че не са допуснати процесуални нарушения. През това време новооформеното мнозинство избра нови ръководители, изненадващо беше подменен катинарът на дружеството,даже бе свален портретът на Вели Йозтюрк от почетната стена. Същевременно една от зам.-председателките беше уличена,че е задраскала подписа си под взети решения, след което и нейният случай бе предаден на прокуратурата. Така че доста странни и неприятни въртележки се извъртяха през последно време в Балгьоч. Сега е взето решение конгресът да се проведе на 13 март, като една от най-силните кандидатури за председателското място есе очертава на проф.д-р Емин Балкан,който навремето заемаше този пост и изкара успешни мандати. Нови са кандидатурите на Хасан Йозтюрк, председател на Мастанлийското изселническо землячество и доц.д-р Кадер Йозлем-Председател на Федерацията на Балканските изселници. Възможно е да се появят и други кандидатури за този пост, пораждащ толкова апетити и грозни стълкновения,нехарактерни за нашата многохилядна изселническа  гилдия.

    Накрая ако обобщим накратко цялата тази вакханалия, съвсем непозната и чужда на в досегашната история на Балгьоч,то можем спокойно да твърдим, че някои тукашни опозиционни политически сили,а и българската политическа партия ДПС тайно или явно подстрекават част от членовете на Управителния съвет. Налице е една сериозна схватка за повече влияние и власт. Колкото и неправдоподобно да звучи,даже и в социалната мрежа се коментира, че ДПС    се опитва да избира председател на Балгьоч, което едва ли ще бъде позволено от по-сериозната членска маса на организацията. Този път наистина ни очаква интересен и спорен конгрес, който може да ни сервира още сюрпризи и изненади.

    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини