Ученици и учители от Езиковата гимназия отбелязват 149 години от смъртта на Васил Левски

Изображение 1 от 2

    Образът на Дякона е най-светлият в българската история, доказвайки на света, че българинът носи у себе си жаждата за свобода и справедливост. Монашеският му сан се превърна в синоним на отдаденост на великото дело за Освобождението на България. Левски запалва революционния огън във всяко българско селище, а  народът превръщаличността му в легенда, след която тръгват най-достойните синове и дъщери на България. След смъртта си идеологът на освободителните борби се превръща в национален символ.

    Езиковата гимназия „Христо Ботев“ възпитава своите ученици в преклонение пред националните ни герои. По тази причина днешната дата беше отбелязана по специален начин. Гвардейският отряд, заедно с Ученическия съвет се поклониха пред паметника на Васил Левски в центъра на града и поднесоха венец и цветя в знак на почит.

    В Актовата зала на училището се проведе открит урок организиран от госпожа Ширин Хаджиева и госпожа Рада Ангелова заедно с ученици от английските паралелки на IX клас. Историята,литературата и изобразителното изкуство се съчетаха, за да представят пълноценно образа на Васил Левски. Учениците припомниха и най-важните моменти от житейския път на героя. А именно основаването на ВРО и на БРЦК, пътуванията му из страната и създаването на тайни районни комитети. Създадената от негоорганизация е основата, върху която стъпват организаторите на Априлското въстание.Образът на Дякона и в литературата беше представен чрез творчеството на едни от най-големите ни творци. Кулминационен момент беше рецитирането на Ботевата елегия „Обесването на Васил Левски“, в което се включиха всички ученици. Стихотворението създава поетическия образ на националния герой – човека, отдал живота си за свободата на родината, а мотивитеза страданието и плачът представят безмерната загуба за България. Част от рецитала беше и одата на Иван Вазов „Левски“, включена в цикъла „Епопея на забравените“. Тази творба в най-голяма степен  застъпва идеята за нравствения дълг и саможертвата, а смъртта е представена като върховно изпитание на личността и идеала.Финал на събитието беше представянето на различни картини, посветени на Васил Левски. Над двайсет творби, представящи Апостола в различни моменти от живота му, бяха изложени пред присъстващите. Учениците представиха всяка една картина, като разкриха информация както за художника, така и за самото изображение. Колекцията от творби ще бъде изложена във фоайето на 1-вия етаж в училището до 3-ти март – Националния празник на България.

    С минута мълчание ученици и учители изразиха своята признателност към българина, който ни завеща безпределната си любов към Отечеството.Защото Левски не само принадлежи на историята, Левски ще бъде съвременник и на утрешна България- на новото, по-добро бъдеще на нашата родина.

    Това съобщиха от Ръководството на Езиковата гимназия.

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини