Музеят в Кърджали настоява за 50% увеличение на бюджета, от КТ „Подкрепа” зоват за стачка

    Музеят в Кърджали настоява за 50% увеличение на бюджета за 2022 г. Ръководството е изпратило писмо в подкрепа на Сдружението на българските музеи, което настоява за единен разходен стандарт. Музейните работници настояват вместо предвидените 5% ръст на издръжката на музеите , заложени в план-сметката за 2022 г.от правителството, увеличението да бъде 50%. Това съобщи за Кърджали бг вести директорът на музея в Кърджали Даниела Коджаманова. Тя каза,че от страна на синдиката на музейните работници в КТ „Подкрепа” се чуват призиви за стачка. Тя обаче е на мнение,че компромис може да се постигне. Индикация за това е,че в Постоянната комисия по култура в парламента при обсъждането на средствата за музеи,галерии и библиотеки е прието искането за 50% увеличение. Предвижда се допълнително 12 млн.лв.

      Става дума за оцеляването на музеите. Специалистите в тях застаряват и много от тях са в предпенсионна възраст. Младите се задържат година две. Повечето имат и педагогическа квалификация и бягат към училищата за по- високо възнаграждение, подчерта Коджаманова.

      Коджаманова е на мнение, че ако не се осигури исканото увеличение на държавните субсидии,то музеите няма да могат да покрият дори режийните си, камо ли да мислят за увеличение на заплатите, съобразено с инфлацията.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини