Преди пет години първите парамедици в България бяха обучени в Кърджали, сега зам.-министър открива топлата вода

Преди пет години първите парамедици в България получиха дипломите си в Кърджали. Общо 13 младежи на възраст до 29 години издържаха теоретичните и практически изпити и получиха документ за правоспособност. Те бяха обучавани в продължение на 7 месеца от фирма към Конфедерацията на независимите синдикати в България. Последните два месеца те имаха практика и бяха включени в екипите на Центъра за спешна медицинска помощ-Кърджали. Документите които получават са за парамедик трета квалификационна степен. Четвъртата най-висока степен могат да придобият при редовно обучение във Висшия медицински университет в Стара Загора.  Парамедиците  работиха 6 месеца в екипите на Центъра за спешна медицинска помощ в Кърджали.Това бе трети,заключителен етап от проекта.

  Обучението на парамедиците от Кърджалийска област бе по проекта „Активни на пазара на труда” на Министерството на труда и социалната политика, по който бенефициент е ЦСМП-Кърджали.Едва 4 областни центъра в страната успяха да защитят проекти пред социалното министерство. Освен Кърджали,парамедици се обучаваха в Смолян,Пловдив и Разград,но там реализацията им бе на по- късен етап на изпълнение.

Тези дни Министерството на здравеопазването започна работа за осигуряване на парамедици в тясна връзка с Министерството на образованието и науката. Има идея да се заимства от практиката на обучителния план на парамедици от европейските държави и да го въведем в страната, тъй като лекарите в Спешната помощ трудно се задържат. Това сподели пред медиите зам.-министърът на здравеопазването Любомир Бакаилванов. Той посочи още, че до средата на годината ще е ясно какви закони ще трябва да се променят ,така ,че следващата година да започне обучението на парамедиците и да е ясно какви са компетенциите им.

  В областите,където преди пет години се обучиха и работиха парамедици се отчита,че ангажирането им в Центровете за спешна медицинска помощ не е удачно. На този етап 30% от пациентите на Центровете за спешна медицинска помощ за Спешните отделения на болниците се превозват от линейките и екипите им. Още на место се поставя диагноза и по леките случаи остават на домашно лечение. Това са около 70% от случаите. Ако в екипите са ангажирани парамедици,то процентът на пациентите ,които ще се транспортират до Спешните отделения ще достигне 100%. Причината за това е че те нямат право да вземат решения и да поставят диагнози.Това натоварва драстично Спешните отделения и поглъща финансов ресурс, защото 70% от допълнителните пациенти трябва да минат през рентген,ехограф,да им се направи електрокардиограма.

Практиката показва, че близките на пациентите предпочитат на място да се окажат екипи на ЦСМП в които са включени лекари или фелдшери, които са наистина компетентни и на които могат да имат доверие.

 Като изход в ЦСМП виждат единствено привличането на лекари и медицински сестри чрез повишаване на заплащането и подобряването на условията на труд.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини