Планират проверки на 2426 язовира, 1374 с най-висока степен на потенциална опасност

Засилени проверки на състоянието на язовирите, на продаваните твърди и течни горива, стриктен контрол на басейните, са сред основните акценти в работата на инспекторите от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) през 2022 г. Това каза в интервю за БТА председателят на ДАМТН Петър Горновски. Продължават и проверките по останалите ресори на Агенцията. От 2020 г. обхватът на контролната и надзорната дейност на ДАМТН е разширен и сред новите обекти, които трябва да проверява Агенцията, попадат язовирите, твърдите горива и басейните, напомни Горновски.

Стремежът ни е да проверим максимален брой язовири, като фокусът ще е върху тези от първа и втора категория, каза Горновски. Тази година са планирани проверки на 2426 язовира, от които 1374 са с най-висока степен на потенциална опасност и 334 - втора степен.

Миналата година са били проверени 3827 язовира от общо 6840 водни съоръжения

Миналата година са били проверени 3827 язовира от общо 6840 водни съоръжения, съобщи председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. От общия брой проверени язовири, 2202 са били самостоятелни проверки на ДАМТН, а 1625 са били инспектирани съвместно от инспектори на ДАМТН и експертните комисии, сформирани със заповеди на областните управители. Издадени са 4528 предписания и 312 наказателни постановления на собствениците на язовирите, с общ размер на имуществените санкции 636 500 лева. Основните проблеми, констатирани при проверките, са свързани с липсата на кранове на основните изпускатели, филтри, разрушени преливници, свличания по откоси на земно-насипните стени, проблеми с филтрационни процеси.

До края на тази година се очаква да приключи класификацията на язовирите

Председателят на ДАМТН се надява до края на тази година да приключи класификацията на язовирите. Областите с напълно завършена класификация на язовирите са 23. Това са София град, София област, Перник, Враца, Монтана, Плевен, Ловеч, Видин, Разград, Велико Търново, Габрово, Русе, Силистра, Добрич, Шумен, Бургас, Варна, Стара Загора, Търговище, Ямбол, Сливен, Пазарджик и Смолян.

Пет области са с незавършена класификацията на язовирите. Това са Благоевград, Кюстендил, Пловдив, Хасково и Кърджали. Само в област Хасково язовирите са 2300, а в Кърджали са над 1100, което и причина областите да изостават в класификацията им. Водещи в тази дейност са областните управители.

След приключване на процеса на класификация вече ще има яснота за това къде трябва да се съсредоточат усилията по контрол и поддържка на тези съоръжения, каза Петър Горновски. Досега са класифицирани 2909 язовира. По новата класификация язовирите се делят на три категории - опасни съоръжения, близо до населени места и критична инфраструктура; такива, близо до инфраструктура; и язовири, които не биха създали проблеми в зоната на разлив.

С приключването на класификацията се очаква част от язовирите да отпаднат, защото няма да съответстват на законовото определение за такива съоръжения. За тяхната безопасност ще трябва да се грижат собствениците им. Става дума за малки водоеми, които често през лятото дори пресъхват и се пълнят само през пролетта, а около тях няма критична инфраструктура или опасно близко разположени населени места, уточни председателят на ДАМТН.

Над 220 000 килограма некачествени въглища са изтеглени от пазара

Във връзка с новата за ДАМТН дейност по контрола на качеството на горивата за битово отопление, инспекторите на Агенцията са направили 881 проверки в страната на обекти, разпространяващи твърди горива за битово отопление - въглища и брикети от въглища. Взети са 37 проби от тези горива, при три от които са установени несъответствия с изискванията за качеството.

В резултат на тази дейност, през 2021 годината са били наложени 17 принудителни административни мерки, които са заради нарушения на показателите за качество на предлаганите твърди горива, за нарушения на изискванията за опаковане и етикетиране, както и за документни нарушения. В резултат, принудително са били изтеглени от пазара 227 305 килограма въглища.

Най-голямата част от установените нарушения са били свързани с това, че търговците не са били регистрирани, каза председателят на ДАМТН. За установените нарушения са издадени 31 наказателни постановления. От тях са влезли в сила седем, на обща стойност 80 000 лева.

През миналата година смесени екипи инспектори от цялата страна са провели четири масирани проверки. Те са били в градовете с установени проблеми с чистотата на въздуха - Русе, Пловдив, София и Благоевград. Петър Горновски изтъкна, че такива засилени проверки ще се провеждат и тази година.

При проверките през миналата година най-честите нарушения са били свързани с качеството на предлаганите брикети, както и с неотговарящите на нормите въглища. Можем да кажем, че пазарът на твърди горива за битово отопление е под контрол, но все още има проблеми със спорадично появяващи се миксове на твърди горива в градовете с по-замърсен въздух, коментира председателят на ДАМТН.

Издадени са осем наказателни постановления на собственици на басейни

От 2020 г. на Агенцията е възложено да проверява и басейните. Миналата година са били проверени 1417 от общо около 5000, заведени в регистрите на ДАМНТ. С последните промени в ресорната наредба собствениците на басейни са задължени да назначат експертни комисии, които да правят всекидневни проверки на безопасността на съоръженията и да поддържат съответната документация, която впоследствие се проверява от инспекторите на ДАМТН. Към момента основните пропуски, констатирани от инспекторите, са пропуски в техническата документация и недокомплектовани комисии. За миналата година Агенцията е издала осем наказателни постановления на собственици на басейни, от които четири са за неизпълнени предписания, а други четири са заради техническа неизправност на съоръженията в басейните - елементи за вграждане, филтрация и помпи.

Предлаганите течни горива през последните години са с добро качество

От години в обхвата на контролната дейност на ДАМТН са и проверките на обекти, разпространяващи течни горива. Само за 2021 година са били направени 1222 инспекции на бензиностанции. Този брой е значително по-голям спрямо предходната 2020 година, когато започна пандемичната вълна и имаше и локдаун, каза Горновски.

Освен планови, инспекторите на ДАМТН правят проверки и по жалби на граждани. През миналата година са били взети 1704 проби от течни горива, при които са установени 66 несъответствия с изискванията на нормативната уредба. Това е 3,23 процента от общото количество проверени течни горива за 2021 г. Прави впечатление, че предлаганите горива през последните години са с добро качество, коментира председателят на ДАМТН. Повечето от откритите несъответствия при взетите проби са били свързани с качествените показатели, като едва 11 от тях се отнасят за биогоривото. Общото количество изтеглено от пазара течно гориво през 2021 г. е малко над 208 000 литра. Основните проблеми, установени при проверките на автомобилните бензини, са свързани с показателите за дестилационни характеристики, а при дизеловите - температурата на възпламеняване. Миналата година са били съставени 58 акта на собственици на бензиностанции и са издадени 64 наказателни постановления за 1,220 млн. лева.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини