Европейският проект „Портал Европа“ с фокус върху младежката активност

Изображение 1 от 4

    По време на зимната  ваканция, през месец декември, се проведе  последното обучение на тема „България & АЗ" ,по проект „Портал Европа“ на Сдружение „Нови перспективи за развитие“, финансиран по Програма „Еразъм+”, КД3 „Подкрепа за реформиране на политиките”. 

      В град Златоград  групата от 20 младежи разглеждаха своята ролята за развитието на гражданското общество в България на фона на различни политически, икономически и социални промени в страната.

    Семинарът предвиждаше практическа част, в която всеки участник   имаше възможност да развие собствена гледна точка по разисквания аспект на днешните младежки потребности като получи и практически съвети как да представят и защитават своите позиции. Обучението включваше още решаване на казуси от българската действителност, с фокус върху личната и обществена отговорност както  и  разговор за свободата на медиите в България   

    Особено широко бе  дискутирана темата за липсата на младежка активност, като реален проблем на нашия район Кърджали.

     В този заключителен семинар на тема „България & АЗ"  екипът на проекта бе поканил, участници, млади хора, с ясна идея за бъдеща реализация в различни области, предимно млади предприемачи. Разказвайки лични истории те достигнаха адекватно до връстницитеси, а резултатът бе осъзнатата нуждата от постоянно себеразвитие и самоусъвършенстване като лична и обществена инвестиция в българското и европейскообщество.

    За участие в семинар бяхапривлечени мотивирани младежи, желаещи да работят за подобряване на демократичнотои европейското разбиране в общностите на населеното място, в което живеят, младежи с опит в младежки проекти и често ангажирани в социални и  граждански инициативи.

    В теоретичнатарамка бяха разгледани и използвани основни национални и европейски документи.

     Не бяха пропуснати и игрите за опознаване и ролевите игри,  свързани с    активния и пасивния гражданин и младежкото овластяване. Младежите участваха във викторина, свързани с интересни факти за България и обществен живот в  страната.

    В рамките на проекта „Портал Европа“ предстоят още четири обучителни семинари "ЕС & АЗ", в които участниците ще подобрят компетенциите си за развитие на знанията, мобилността, заетостта и социалното включване като фокусът ще е насочен към европейската ни идентичност  и европейското гражданство.

    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини