Готвят държавна спирачка срещу едностранното увеличение на лихвите

Членовете на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) са постигнали съгласие по необходимостта от предприемане на правителствени действия за ограничаване възможностите на банките едностранно да променят условията по предоставени кредити. Това научи БТА от икономическия експерт на КТ "Подкрепа" Мика Зайкова, след края на днешното заседание на съвета. На заседанието са били обсъдени антикризисни (стабилизационни) мерки в специално създадената работна група към НСТС.

Въпросът се обсъжда в НСТС от началото на месеца, когато от съвета съобщиха, че все още не са определени механизмите за въздействие върху банките, когато покачват лихвите за вече отпуснати кредити.

На днешното заседанието е бил постигнат консенсус по предложението за съкращаване срока за възстановяване на ДДС, улесняване на административното обслужване; намаляване на регулаторните режими; усъвършенстване управлението на средствата от еврофондовете; опростяване на процедурите по реда на Закона за обществените поръчки, уточниха от пресцентъра на КНСБ.

Предвижда се също и да има увеличаване на максималния размер на месечното вземане от две и половина - на три минимални работни заплати от Фонда за гарантиране вземанията на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя, както и повишаване на минималния осигурителен доход за самоосигуряващи се лица.

Членовете на Тристранния съвет са решили България да кандидатства за отпускане на средства от Европейския фонд за приспособяване към глобализацията, с които да се финансират редица действия спрямо освободените от "Кремиковци" АД и "Пристанищен комплекс Лом" ЕАД.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини