Преизчислението на пенсиите породи спор между бивши и настоящи управляващи

ГЕРБ ще внесе искане за изслушване в парламента на министъра на труда и социалната политика Георги Гьоков. Повод са стотици писма пристигнали до тях от хора, които вместо увеличение на пенсиите , каквото обеща правителството,са получили по-малко.

Според тях има объркване в изчислението на пенсиите и затова искат да се обясни на хората какво се случва. Финансовият министър съобщи пред БНР, че финансовият ресурс за компенсиране на пенсиите е наличен, а НОИ има механизъм всички пенсионери да бъдат компенсирани, за да няма понижение на общия доход.

Темата с пенсиите изисква много голяма компетентност и познания, казват от ГЕРБ. Те призовават управляващите да не се извиняват с методиката на Националния осигурителен институт и да познават повече формулата за преизчисляването ,която е приета от служебния кабинет "Янев" 2 при актуализацията на бюджета за 2021 г. от сегашния финансов министър - тогава служебен.

"Настояваме това да влезе в дневния ред, така че министър Гьоков да дойде и да съобщи на народните представители какво се случва с пенсиите, каква е политиката за преизчисляване на пенсиите, какви са причините, поради които пенсионерите са ощетени и как точно ще бъдат компенсирани хората , които съответно са получили намаляване на доходите в сравнение с последния месец", обясни Деница Сачева.

Над 500 000 пенсионери са получили по-малки пенсии през януари спрямо декември заради намалението на добавката за справяне с ковид, смятат експерти.

Най-ощетени са хората с най-малки пенсии. Според Мика Зайкова пенсиите трябва да се преизчислят, да се вземе предвид 2017, 2018 и 2019 година.

"Как така министърът на труда и социалната политика и неговите подчинени не видяха и допуснаха да бъдат ощетени най-бедните - това са хората със социални пенсии. Хората със социални пенсии взимаха 148,71 лева плюс 120 - тоест, 268 лева. Не можаха ли да сметнат че 170 - новото увеличение, плюс 60 прави 230 лв.2", коментира тя пред БНТ.

Средствата за компенсиране на пенсиите са налични, увери пред националното радио финансовият министър и вицепремиер Асен Василев.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини