Фондация „П.У.Л.С.“ и Областна администрация Кърджали проведоха кръгла маса по проблемите на домашното насилие

На 8 декември 2021 година в град Кърджали екипът на Фондация „П.У.Л.С.“ с подкрепата на Областна администрация проведе кръгла маса на тема „Областна програма за превенция, рехабилитация и интеграция на хора, пострадали и извършители на домашно насилие, и сензитивиране на семейството и обществото по проблема“. 

На кръглата маса присъстваха повече от 25 представители на ключови институции от област Кърджали, имащи отношение към проблемите домашно насилие и насилие, основано на пола, Общината, ОД на МВР, Отдел „Закрила на детето“ към Дирекция „Социално подпомагане“,  Превантивно информационен център, представители на социални услуги, представител на Widow's Sons MasonicRidersAssociation за Кърджали и други.

Събитието беше открито от Павел Гатев, заместник областен управител на Кърджали.

В изказването си Гатев акцентира върху значимостта на проблема домашно насилие и задълбочаването му в условията на пандемията от COVID-19. Изрази подкрепата на областна администрация към каузата за живот без насилие.

Екатерина Велева, председател, и Марияна Евтимова, изпълнителен председател на Фондация „П.У.Л.С.“, представиха предоставяните от организацията програми и услуги в подкрепа на хора, пострадали от насилие.

Мюжгян Адем, координатор на клуб „Доверие“ към Фондация „П.У.Л.С.“ в град Кърджали, представи първите дейности и формиране на група от доброволци, предоставящи телефонно консултиране и подкрепа на хора, пострадали от насилие.

С подкрепата на Община Кърджали в града има открит консултативен кабинет – „стая на доверието“, в която пострадалите от насилие могат да получат информация за техните права, възможности за подкрепа, безплатни консултации с психолог, адвокат и социален работник.

Велко Бонев, представител на Widow's Sons MasonicRidersAssociation изрази радостта си от сътрудничеството между двете организации и готовността за подкрепа и съвместни инициативи на местно ниво в Кърджали.

По време на събитието бяха представени първите резултати от мащабно национално проучване на нагласите на институциите, представители на граждански организации, активисти и други по отношение на политиките и практиките в страната ни за противодействие на домашното насилие и насилието, основано на пола.

Кръглата маса бе едно от събитията, проведени от Фондация „П.У.Л.С“ по повод световните 16 дни на активизъм срещу насилието /25 ноември, Международния ден за елиминиране на насилието срещу жените и 10 декември, Денят на правата на човека/. Кампанията е създадена от активистки на първия Женски глобален лидерски институт през 1991 г. и тази година отбелязва своята 30-та годишнина.

За поредна година оранжевият цвят е използван за представяне на по-светло бъдеще, свободно от насилие срещу жени и момичета, като обединяваща тема, минаваща през всички глобални дейности на кампанията.

Данните за България сочат, че всяка трета жена е засегната от някаква форма на насилие. От началото на годината най-малко 17 жени са загубили живота си от интимен партньор в страната ни.

COVID-19 изостри всички рискови фактори за насилието, основано на пола, включително безработицата и бедността, и засили много от основните причини, като полови стереотипи. Данните на гражданските организации, оказващи помощ и подкрепа на пострадалите от насилие сочат ръст от началото на пандемията. В страната ни липсват достатъчно кризисисни центрове и консултативни програми, които да оказват навременна професинолана помощ за пострадалите от насилие.

Всяка година екипът към Фондация „П.У.Л.С.“  оказва помощ и подкрепа на над 350 души, пострадали от различни форми на насилие, трафик или заявяващи друг проблем-депресия, паник атаки, затруднения в родителстването и т.н. От месец януари 2021 г. до този момент екипът е работил с около 306 души, като са проведени над 1100 терапевтични консултации и 350 кризисни интервенции. През този период 55 души в най-висок риск за здравето и живота им, са преминали през подслона на Фондация „П.У.Л.С.“.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    12
    123
    0 0
    08:10, 9 дек 2021
    милиционер+насилие =диктатура! Защо е зам.?
  • 2
    Ко
    кой
    0 0
    09:12, 9 дек 2021
    Кое задкулисие ги назначи - улично-булевардно шофьорско, милиционерска олигархия или партийна секта?
  • 3
    Ру
    Румен
    0 0
    21:57, 9 дек 2021
    А къде е другия зам.Б.Николов изгонения от частник за некадърност? Въртящ интриги с дървената мафия ГЕРБ в кирковско. Кадрува, топи, мърсува.
Последни новини