Доц.Елисавета Семерджиева:Филиалът на Пловдивския университет постави началото на академичното образование в този район

    Разговор с доц.д-р Елисавета Семерджиева,директор на филиалът на Пловдивския университет "Любен Каравелов" в Кърджали.

    - Доц. Семерджиева филиалът на Пловдивския университет „Любен Каравелов” навършва  60 години. Как отбелязахте годишнината?

    Настоящата 2021 година е специална за нашата научно-образователна институция - навършват се 60 години от нейното основаване и 25 години от преобразуването ѝ във Филиал на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. Такъв двоен юбилей изисква подобаващо внимание и организация на мероприятия за отбелязването му. Академичният дух, студентската енергия и воля направиха възможни редица прояви, въпреки сложната пандемична ситуация в страната. Ще посоча някои от тях:

    Тържествено събрание с връчване на награди и отличия;
    Вграждане капсула на времето с юбилейна плоча;
    Конкурс за есе на тема “Българи от старо време, българи от ново време“;
    Снимкова изложба „Бъдеще има“;
    Изработване на юбилейни материали и др.

    -Какво е мястото на Филиала в образователната структура на Кърджали и областта?

    Повече от половин век е значим период, през който нито един жител на Кърджали и региона не би могъл да си представи социално – икономическото и духовно развитие на Родопите без висшето училище, поставило началото на академичното образование в този район. Започнал съществуването си като полувисш институт за подготовка на учители, днес филиалът на Пловдивския университет изпълнява отговорна просветна мисия, подготвя висококвалифицирани специалисти с висше образование в различни професионални направления.

    -Филиалът е дал много кадри на Южна България. Бихте ли посочили някой от по-изявените.

    Историята на нашето висше училище през годините е създавана от всеотдайния труд на много преподаватели, оставили част от своя живот, професионалното развитие и дори сърцата си тук. Благодарение на техните усилия, търпение и отговорност през годините са подготвени хиляди възпитаници, постигнали значими успехи. Някои от тях са кметове, други - директори на училища, общински съветници дори и народни представители.

    -Кои специалности са предпочитани през последните години?

    Във филиала се обучават високоспециализирани кадри с висше образование на образователно-квалификационна степен "бакалавър" по специалности от следните професионални направления: „Педагогика“, „Педагогика на обучението по ...“, „Биологически науки“ и „Туризъм“. Най-атрактивни и желани от кандидат-студентите са педагогическите специалности „Предучилищна и начална училищна педагогика“ и „Начална училищна педагогика и чужд език“. През последните години отчитаме засилен интерес по време на кандидатстудентските кампании, а през настоящата 2021 г. преизпълнихме утвърдения държавен прием на студенти.

    -Какво е отношението на ръководството на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” към Филиала?

    Филиалът притежава институционална и програмни акредитации от Националната агенция за оценяване и акредитация в рамките на Пловдивския университет. Благодарни сме на факултетите от университета за подкрепата в усилията ни да осъществим качествено обучение по всички специалности, както и да участваме в разработването на съвместни научно-изследователски проекти. Думи на благодарност отправяме и към ректора на Пловдивския университет проф. д-р Румен Младенов, който постави ново начало в развитието и функционирането на филиала като равнопоставено звено от структурата на Пловдивския университет.

    -Коментирана тема  е спасяването на старата сграда на Филиала. Как стоят нещата към днешна дата?

    В продължение на няколко години се извършваха конструктивно укрепителни дейности по източното крило от старата сграда на университетския филиал. Дейностите по проекта приключиха преди няколко седмици и въпрос на експертиза и по-нататъшно финансиране са строително-ремонтните работи по фасадата на филиала.

    -Какво ще пожелаете на възпитаниците на ръководеното от Вас учебно заведение?

    60 години академично образование в Източните Родопи и 25 години от създаването на Филиал Любен Каравелов е минало, от което може да бъде изградено бъдещето. И това бъдеще започва от днешния ден. Бъдещето на нашата институция, на държавата ни зависи от вас – младите хора. Скъпи студенти, изживейте прекрасните емоции на студентския живот и не пренебрегвайте образованието си. Учете се, трудете се, усъвършенствайте се! Бъдете целеустремени, любознателни и смели! Бъдете готови за предизвикателствата на този нов свят, за който сега твърде малко знаем! А на днешния 8-ми декември се веселете, радвайте се на младостта, енергията и свободата, които имате! Честит студентски празник и честит юбилей!

    Въпросите зададе: Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини