"Orbis pictus" в опит за провокация към българския зрител

След успеха си в европейските галерии изложбата "ORBIS PICTUS или Врата към света на творческата човешка фантазия" гостува в София - от 23 септември до 26 октомври 2009 година - разположена в галерия „Райко Алексиев".

През изминалата половин година експозицията беше съпътстващо мероприятие към чешкото председателство на Съвета на ЕС, а в края на мандата бе представена на международния фестивал Couleur Café, който в рамките на три дена беше посетен от 78 хиляди души.

България е първата от новите страни членки на Европейския съюз, в която ще гостува някоя от изложбите - част от едноименния проект.

Във фантастичния свят на "Orbis pictus", инспирирана от идеите на Я. А. Коменски, никой не е само зрител, всеки се включва в творбата: изтръгва звуците от необикновените предмети, движи се заедно с тях, бива омагьосан от елементи и цветове, които сам съвместно формира...

Всичко това е сътворено от двайсет творци, работещи в различни сфери на изкуството, водени от интерактивната концепция на художника Петър Никъл.

Смисълът на експозицията е да покани хората в активния процес на творбата. Самите те посредством собствената фантазия стават най-важният елемент, инструмент и съдържание на проекта" - обяснява Петър Никъл, чиито идеи привличат зрителите, а изложбите му се радват на голяма посещаемост.

Той включва творци, работещи на границите на различни области - художници, които са едновременно музиканти, има строител на органи, архитект, астроном, театрал.

Мениджърът на проекта на изложбата, Ондржей Валд, обяснява причината защо творба, която вече има своите успехи в Прага, Париж и в Канада ще посети именно българската столица:

Искахме да гостуваме на някоя от новите страни членки на ЕС. Всеизвестно е, че София е била и е забележителен културен град.
При положение, че тук се намира и един от Чешките центрове, изборът за подходящо място не беше труден.
Вече с нетърпение очакваме момента, в който в София ще прозвучат звуците от изложените инструменти."

В същия период организаторите подготвят и съпътстващи мероприятия. В софийската галерия "Средец" ще се появи изложба от илюстрации на  чуждоезичните издания на Коменски "Лабиринтът на света и раят на сърцето", а в Чешкия център -  изложба за целия проект "Orbis pictus или...".

В тази връзка в България ще бъде издаден трудът на Я. А. Коменски "Лабиринтът на света и раят на сърцето", илюстриран от българската художничка Костадинка Миладинова. Делото е преведено на български от преподавателката по бохемистика в СУ "Св. Кл. Охридски" доц.  Маргарита Младенова.

Освен Петър Никъл на изложбата свои творби ще представят Милан Цайс, Майкъл Делиа, Лубош Фидлер, Петът Лоренц, Иржи Мелцер, Квидо Сен, Мартин Яничек, Иржи Конвързек, Ондржей Смейкал, Вацлав Смолка, Ярослав Коржан и Честмир Сушка.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини