Най-старата история на света? Според астрономи митът за "Седемте сестри" е на 100 000 г.

В северното небе през декември се вижда красив звезден куп, известен като Плеядите или "седемте сестри". Ако обаче се вгледате внимателно, вероятно ще преброите шест звезди. Защо тогава се твърди, че са седем?

Много култури по света имат сходни митове за Плеядите. Астрономи смятат, че тези истории може да датират отпреди 100 000 години, когато съзвездието е изглеждало съвсем различно, пише порталът Iflscience.

В гръцката митология Плеядите са седемте дъщери на титана Атлас. Той бил принуден да държи небето за вечни времена и не можел да ги предпази от ловеца Орион. За да ги спаси от изнасилване, Зевс превърнал сестрите в звезди. Една от тях обаче се влюбила в смъртен и се скрила, поради това и виждаме само шест звезди.

Подобна е историята и сред аборигенските групи в Австралия. В тамошните митове Плеядите са група от млади момичета и често се свързват със свещени женски церемонии и ритуали. Те са важни и като елемент от календара и астрономията на аборигените, а за някои племена първото им появяване при изгрев отбелязва началото на зимата.

Съзвездието Орион, което е близо до Плеядите, също често е свързвано с ловец или похотлив мъж в аборигенската култура. Писателката и антрополог Дейзи Бейтс съобщава, че хората в централна Австралия са смятали Орион за "ловец на жени", и по-специално на жените в Плеядите. В много истории на аборигените се посочва, че момчета или мъже преследват седемте сестри - и една от сестрите е умряла, или се крие, или е твърде млада, или е отвлечена, така че отново се виждат само шест.

Подобни истории за "изгубената Плеяда" се срещат в различни европейски, африкански, азиатски и индиански култури.

Как така митовете на австралийските аборигени са толкова сходни с гръцките? Антрополозите смятат, че европейците може да са пренесли гръцката история в Австралия, където аборигените са я адаптирали за свои собствени цели. Но историите на аборигените изглежда са много, много по-стари от контакта с Европа. А между повечето аборигенски култури и останалия свят е имало малко връзки в продължение на поне 50 000 години. Тогава защо те споделят едни и същи предания?

В момента австралийски астрономи правят проучване по темата. Всички съвременни хора са потомци на хора, живели в Африка, преди да започнат дългите си миграции към далечните краища на света преди около 100 000 години. Възможно ли е тези истории за седемте сестри да са толкова стари? Дали хората са ги пренесли със себе си, когато са пътували към Австралия, Европа и Азия, питат се учените.

Внимателни измервания с космическия телескоп "Гая" и други показват, че звездите от Плеядите бавно се движат в небето. Едната - Плеион - вече е толкова близо до звездата Атлас, че с просто око те изглеждат като слети. Но ако вземем това, което знаем за движението на звездите, и върнем назад 100 000 години, Плеион е бил по-далеч от Атлас и е щял да бъде лесно видим с просто око. Така че преди 100 000 години повечето хора наистина биха видели седем звезди в клъстера.

Това движение на звездите може да помогне да се обяснят две загадки: сходството на гръцките и аборигенските истории и фактът, че много култури наричат струпването "седемте сестри", въпреки че сега виждаме само шест. Днес учените продължават да изследват дали е възможно митовете да са толкова стари, че нашите предци да са си ги разказвали един на друг около огньовете в Африка преди 100 000 години.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини