Откриха още 199 машини за гласуване с неясно предназначение, общият им брой надхвърли 600

Още 199 машини за гласуване с неясно предназначение се намират в склад на фирмата "Сиела Норма" в бившето Висше транспортно училище "Тодор Каблешков" в София, съобщи в. "Труд".

Във връзка със случая в ЦИК е пристигнало писмо от МВР към 20:00 часа тази вечер, уточнява изданието. Малко след 20:30 часа заместник-председателят Емил Войнов е докладвал информацията на заседание на комисията. Членовете са били шокирани.

Машините са стоели в склада без никаква охрана. Наложило се тази вечер там да бъде изпратена спешно жандармерия, която да ги охранява.

Припомняме, по-рано беше съобщено за друга партида от 228 машини с неясно предназначение, а след това за още 150 в склад на столичното летище. После се появиха още 36 такива устройства във Варна - отново извън предвидените за вота на 14 ноември.

С новото разкритие общият брой на нерегламентираните машини става 613.

Комисарите останаха изумени от новата информация, тъй като тя напълно противоречи на първото писмо, което получиха от "Сиела Норма" по темата на 3 ноември, пише в. "Сега".В него се твърдеше, че 228-те машини ще бъдат използвани за демонстрации в Грузия и Албания. В никоя от двете страни обаче не престоят избори, нито са заявени намерения за въвеждане на машинно гласуване.

В писмото от 10 ноември се твърди, че машините ще се използват за резервни части за доставените по договор устройства. В същото писмо от "Сиела Норма" молят комисарите да освободят 228-те машини, които стоят запечатани в контейнер на паркинга на склада на "Карго Партнер" - в противен случай ще смятат, че възложителят (ЦИК) не оказва дължимото съдействие за осигуряване на 100-процентова работоспособност на машините по договора.

В създалата се ситуация ЦИК не знае дали това са всички машини извън договора и колко са в действителност машините с неясно предназначение. 

"Не става ясно към момента какви и къде машини има извън предмета на поръчките. Веднъж има 228 машини, които по отговора от 3 ноември, бяха предназначени за демонстрационна дейност в Грузия и Албания. Сега излиза, че тези 228 машини са резервни машини. Отделно има 150 машини на летище София. Сега има 199 машини на територията на ВТУ "Тодор Каблешков". В момента ние като орган който следи за законосъобразното протичане на изборите не знаем какви машини има, колко са и за какво ще се използват." - констатира членът на ЦИК Георги Баханов, цитиран от "Сега".

Шефът на комисията Камелия Нейкова настоя, че трябва да се установи коя е вярната информация.

"Вероятно г-н Тодоров (изпълнителният директор на "Сиела Норма" - бел.ред.) се е объркал, защото не допускам да е друга причината, или по-скоро, не искам да допусна", заяви тя.

Нейкова напомни, че досега от дружеството твърдяха, че машините са собственост на производителя "Смартматик".

"Ако тези машини са предназначени във връзка с поддръжката по договора от 6 февруари, как така се поддържат машините с машини, които са чужда собственост? Или може би за пореден път г-н Тодоров ще твърди в медийното пространство, че ЦИК нещо не е наясно с цялата ситуация." - посочи тя.

Според колегите й, твърденията на "Сиела Норма" са "абсолютно несериозни", "абсолютни безумия". Ерхан Чаушев призова за намесата на вътрешния министър Бойко Рашков, който е ресорният вицепремиер, отговарящ за организацията на изборите, но досега изобщо не е засегнал казуса.

Аналогичен призив отправиха и от ГЕРБ в писмо до медиите.

"Тук при тази ситуация ще трябва да се носи отговорност и тази отговорност в един момент ще спре да бъде само политическа и ще стане наказателна. Да провалиш изборите е престъпление срещу демокрацията. ЦИК трябва да преразгледа решението си и да не се броят 30% от секциите, а да се броят 100%, за да се гарантира честността на вота. Няма нито един аргумент в обратната посока." - подчерта Тома Биков.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Хх
    ххх
    3 -3
    08:20, 11 ное 2021
    Инкасация на изборите и премахване на машинния вот.
  • 2
    Ян
    Янков
    2 0
    08:25, 11 ное 2021
    Задайте си въпроса - на кого е фирма Сиела?
    А сега си задайте въпроса - защо тази фирма мълчи,за тези машини?
    С каква цел ги крие?
    Така ,сетихте ли се какъв е отговора?
    Да,точно така.Задкулисието ще направи всичко ,само и само да саботира изборите.
    Страх бете , страаах!!!
    • !?
      !?
      1 0
      13:22, 11 ное 2021
      Победата на партиите на промяната и Радев е сигурна! А вие знаете ли отговорите на въпросите?
  • 3
    Er
    Error машингейт
    4 0
    08:42, 11 ное 2021
    В изборния закон е записано - ако се развали машина по време на изборите се преминава в тази секция на хартиени бюлетини!!
    Точно и ясно казано от там нататък си задайте въпроса как и защо са купени и колко милиона са похарчени и за какво са тези машини ??
    • ??
      ???
      0 0
      13:36, 11 ное 2021
      За какво да са? За подмяна на вота може би? Интересно то е тези машини от сега ли са или от предишните избори? Какъв софтуер е инсталиран на тях? Кой партии приеха машинно гласуване? Кой партии са против броенето на разписките?
  • 4
    3,
    3,14
    1 -1
    13:46, 11 ное 2021
    Мутрата да спре с подривната си дейност и след 14 да е готов за затвора!Да заличиш България от картата и да искаш властта,е наглост!
    • !?
      !?
      0 0
      15:58, 11 ное 2021
      Кого имаш предвид под мутрата че са много? Да "заличи" България от картата!? Какво искате да кажете?
Последни новини