Емил Хумчев, БСП за България: Само с целенасочена и дългосрочна програма ще спрем да говорим за съсипани животновъдство и земеделие в планината

Изображение 1 от 4

    Съсипаните животновъдство и земеделие. Липсата на адекватна нормативна уредба и помощ от държавата, която да подкрепя целенасочено сектора в планината. Заличаването на основния поминък на родопчани от векове наред.  Институциите на държавата, които абдикират от основни проблеми на населението в малките населени места. Надежда за подкрепа за решаване на тези проблеми изразиха от селата в община Чепеларе пред представителите на Коалиция "БСП за България" в събота.

    Денят бе наситен със срещи. В село Орехово хората изразиха силното си негодувание от състоянието на асфалтовата настилка по улиците. "Местните хора са направили всичко възможно селото да е приветливо и то привлича туристите, но състоянието на улиците е отчайващо, не са ремонтирани от години, а селата нямат собствен бюджет, за да планират ремонти и да решават най-належащите си проблеми. С липсата на подкрепа от държавата не може да се развие селския туризъм, така че да има траен поминък, за което иначе има интерес и желание от местните хора. Хората заявиха, че се чувстват изоставени от държавата", каза след срещата водачът на листата на Левицата в Смолянски избирателен район Емил Хумчев.

    От няколко месеца в Орехово имат и сериозен проблем с пуснати на свобода крави, които съсипват градините на хората. Реакция на жалбите от кметския наместник и жители на селото от институциите няма. "Институциите са в услуга на хората, а не обратното. Подкрепям изцяло хората в силното им негодувание от безхаберието на държавата към проблемите в малките населени места", заяви Хумчев.

    При голям интерес към представителите на Коалиция "БСП за България" премина срещата в село Малево. От известно време е прекъсната транспортната връзка към село Хвойна и общинския център, което затруднява хората, които пътуват за лекарства. „Както и в много други родопски села, хората са отчаяни, че живота на село става все по-труден. Те не се чувстват граждани  на Европейския съюз и не смятат, че са защитени човешките им права", каза Хумчев.

    В село Хвойна се обсъди съсипаното животновъдство и трудностите, пред които са изправени хората, които искат да се занимават с това. Стадата в общината са намалели многократно за последните десетилетия. Малките стопанства, които бяха основни в Родопите, изчезват едно по едно с изисквания, които според хората са направени в подкрепа на големите животновъди от полето. "Възраждането на животновъдството и земеделието в планината може да стане само със целенасочена политика за запазване на планинските еко продукти. Ако това не стане в близко време, ще бъдем свидетели на тоталното заличаване на животновъдството в Родопите", каза Хумчев.

    В село Павелско настояха за по-чести срещи с народните представители, а не само по избори. В Чепеларе акцент на дискусия бе предстоящия бюджет на държавата за 2022 г. Хората изразиха надежда, че ще бъде по-социален и държавата ще подкрепи народа си адекватно в кризите, които ни сполетяха.

    Представители на Левицата посетиха и село Смилян, за да уважат макар и символично празника на смилянския фасул. Той не се проведе, заради наложените ограничения за струпване на хора в пандемията от Ковид-19. Заместник-министърът на земеделието, храните и горите Георги Събев заедно с областния управител Стефан Сабрутев и инж. Георги Тонков разгледаха изложбата от пана от смилянски фасул, изработени от деца от цялата страна, които участват в традиционния конкурс на читалище „Проф. д-р Асен Златаров“.

    "Завидна е грижата на хората в Смилян да запазят ценно земеделско производство, с което може да се гордее страната ни в цял свят. Това е бъдещето за земеделието в планината - запазване и развитие на екопроизводството на качествените ни продукти като смилянския фасул. Подкрепата на държавата за такива производства трябва да е целенасочена. Проблемите, които ни поставят хората в селата са ни известни до болка. Живеем в тази планина и ни е мъчно да виждаме толкова отчаяни хора. Трябват разумни решения и отговорна работа от първия ден на 47-то Народно събрание и съставяне на стабилно правителство, за да може планово и целенасочено да се решават проблемите", заявиха представителите на Левицата.

    Гласувайте за разумните решения с №33 в бюлетината на изборите за народни представители!

    КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      На
      Найденов
      0 0
      21:11, 5 ное 2021
      Еи другарю на 6 бебета Да им говориш глупости забрави.Те сигурно не готвят от наемане навреме от турски сериали.Ти за бъдеще ще им говориш.Те това вече са го изучавали до сега.

    Още новини

    Последни новини