Заведенията и засегнати от мерките бизнеси готови за общонационален протест

Обединеният български бизнес подава ръка на държавата за възможно най-бързо и полезно решаване на тежката здравна и икономическа криза. Очакваме държавата да я приеме, се казва в позиция, разпространена до медиите от Сдружението на заведенията в България.

Организации, представляващи различни сектори, са имали среща и смятат, че наложените към момента мерки са дискриминативни за част от българския бизнес и няма да доведат до желания здравен ефект.

В съобщението се посочва, че на срещата са присъствали представители на Конфедерацията на българския туристически бизнес, Алианса на туристическата индустрия в България, Българската асоциация на заведенията, Сдружението на заведенията в България, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Българската асоциация - здраве и фитнес, Българската асоциация на ритейл центровете, представители на детските центрове.

На първо място, желаем да изразим подкрепа за въвеждането на зеления сертификат, като единствена алтернатива на пълен локдаун, но не и по начина, действащ в момента, се заявява в позицията. На срещата представителите на организациите от различни сектори са решили да се предложат на държавата промени в мерките. На първо място, за издаване на зелен сертификат да се признае тестът за антитела, както успешно се прилага в Австрия. "Освен това вече бе създаден прецедент от страна на Министерството на здравеопазването, различен от европейската практика, като се разреши зелен сертификат да важи след поставянето на първа доза ваксина".

Организациите настояват държавата да осигури безплатни тестове и процедурата по тяхното взимане.

Според тях, вариант е да се направи организация за взимане на тестове и в аптеките.

Задължително е цялата държавна и общинска администрация също да работи със зелен сертификат. Като най-голям работодател, държавата трябва да даде пример, а ефектът със сигурност ще бъде положителен, смятат бизнесорганизациите, които настояват изискванията за зелен сертификат да важат за всички.

Друго искане е изискването за зелен сертификат да важи само, когато страната се намира в тъмночервена и червена зона.

Организациите смятат, че при създалата се ситуация е задължително да се даде гратисен период, както за подготовка на служителите на засегнатите сектори, така и на проверяващите за спазване на заповедта, а така също настояват за спешно разрешаване на казуса на хора, за които не е препоръчително да се ваксинират поради заболявания и съвети на лични лекари и специалисти.

Мотивите ни за тези предложения са да се увеличи възможно най-много обхватът на зеления сертификат, което, от една страна, ще доведе до добър здравен ефект, а от друга, ще отпуши възможно най-широк кръг от бизнеси, се посочва в позицията. Ако исканията ни не бъдат удовлетворени, заявяваме готовност от сряда за стартиране на общонационални протести във всички градове, се посочва още в нея.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

  • 1
    Аз
    аз
    6 -4
    16:52, 23 окт 2021
    Мерките против ковида са талибанска работа. Западни талибани - вдъхновени от пекинската червена банда, поръчано от Бил Гейтс, изпълнено от Байдън и Меркел... тайно прозира и някаква неизвестна масонска ложа. Това не е наука - това е... как е възможно хора на 10-20 километра (здрави) да са виновни за други хора че заради тях те са в болница?! Това е смешно и нелепо - кое му е научното?? Мерките са причина гражданите да не вярват че има корона... Еврейски мръсни богаташи - за това което спечелиха от ваксини - ще загубят всичко... Богатите ще плачат, но не както в едноименния сериал. Те са недостойни еврейско-масонско-брюкселски човекоподобни същества. Меркел, Байдън, Гейтс, Урсула - за нищо не стават - толкова си личат - в западните международни организации шефовете им са пълна измет ! И тези германци за трети път искат да провалят Европа - защото с две световни войни не им се получи. Тези немци са държава и нация паразит - те искат да печелят за сметка на останалите европейци. Те са като американците - с големи претенции, но със слаба култура и почти никаква история. Тези шваби не могат да се сравнят със славяните - студени, патологично стриктни човешки същества. Добре че е Русия - да балансира пред САЩ, Германия, Китай, Израел, Турция и НАТО, ЕС, МВФ. Тези изброени пет страни са едни мракобесни недемократични режими и имат лидери и власти които са маниакални и все с претенции без покритие. Дано скоро България да не бъде съюзник на тези - да се случи духовния съюз на православни и славянски нации заедно с Будапеща и Прага. И да има Балкански съюз.
  • 2
    Ве
    Венци
    4 -2
    17:02, 23 окт 2021
    Горният коментар го публикувах във Фейсбук на 4 Септември - и все още съм блокиран заради това. От гледна точка на Хасково.нет писането ми е изрядно. Зукърбърг е на друго мнение, защото е евреин - в САЩ има повече цензура отколкото в България. В България има по-голяма свобода на словото отколкото в Америка !
    • Фл
      флиппешев
      2 -2
      18:27, 23 окт 2021
      Глупости! Недей да "пишеш" повече, драги венци-менци...
    • Ве
      Венци
      2 -2
      22:30, 23 окт 2021
      Евреите сте много обидени от моите коментари. Аз не пиша против българските евреи. Аз съм против шефа на СЗО.
  • 3
    Гл
    Гледай ти !
    0 -2
    17:15, 23 окт 2021
    Това как е възможно: цяла Европа протестира против, а те - за? Това поръчкова статия ли е? Да кажа и аз против какво съм: аз съм против: еволюционната теория, против атеизма, против марксизма-ленинизма, против американския империализъм, против окупацията на Палестина от Израел, против китайската окупация на Тибет, против окупацията на Западна Папуа от Индонезия, против окупацията на Кабинда от Ангола, против прекаления женски грим (не обичам педикюр), против фалшивите български учебници по история, против ДПС, против БНС, също съм против хора над 60-годишни да заемат ръководни длъжности, вкл. директори на болници и училища !
  • 4
    Зр
    Зрител
    2 -2
    18:14, 23 окт 2021
    Румен Радев защо ни излъга ,че се бил ваксинирал миналото лято!!!???
    През миналото лято нямаше все още ваксини а първо бе пусната руската ваксина спутник през месец септември. Защо лъжи на дребно а в същото време неговите заптиета тероризират гражданите зорлем да се ваксинират? Радев наистина се оказа царвул.
  • 5
    Bu
    business
    9 -2
    01:55, 24 окт 2021
    Колкото повече ваксинирани говеда изпукат, толкова по-добре за хората.
    • 56
      5656
      0 -1
      18:43, 24 окт 2021
      Говедото си ти, не ваксинирано...
Последни новини