Сертификати за COVID-19 по български: как правилата се промениха и нагодиха към нуждите

От вторник, когато достъпът със сертификати за COVID-19 на редица обществени места на закрито бе за първи път официално анонсиран от здравните власти, до четвъртък (21 октомври), когато удостоверенията за здравния статус спрямо коронавирусната инфекция влязоха в сила, правилата се промениха три пъти.

Така в сравнение с общовалидните европейски правила за удостоверенията българските се оказват значително по-толерантни, а в някои отношения и спорни от гледна точка на част от световните научни становища. Българската интерпретация кой следва да притежава сертификат и така да е безопасен за околните и себе си има три измерения:

  • сертификат за преболедуване се издава и когато заразяването е било установено с антигенен тест (по европейските правила валидно е само изследването по PCR метода)
  • сертификатът за преболедуване ще е валиден не половин, а една година
  • сертификат ще се издава и при поставена първа доза от двудозова ваксина срещу COVID-19

Изброените български интерпретации на сертификатите ще важат за България и влезлите в сила от днес правила, но не и извън страната. По всичко личи, че решенията за иновациите са взимани в часовете между вторник и четвъртък, защото нито едно то тях не бе представено при анонсирането на новите мерки преди два дни. На брифинг в Министерството на здравеопазването стана още известно, че на бизнеса ще бъде даден толеранс до понеделник, преди да бъдат налагани глоби за неспазване на новите мерки.

Сертификат за преболедуване с антигенен тест

От средата на юни е известно, че европейски сертификат за преболедуване ще се издава само на хората, при които заразяването с коронавирусната инфекция е установено с PCR тест. Още тогава на въпроси за това европейският комисар по здравеопазването Стела Кириакиду, която бе на посещение в България заради ниските нива на ваксинация (тогава ваксинираните с поне една доза бяха 13%, а към днешна дата напредъкът е стигнал до 25%), отговори, че "следваме това, което ни съветват учените, когато взимаме решения за удостоверенията. Досега са ни съветвали така".

Четири месеца по-късно в доклад на Европейската комисия до Европейския парламент отново се посочва, че антигенните тестове не могат да служат като доказателство за преболедуване. Посочената причина е, че няколко държави членки имат колебания в точността на антигенните тестове при преболедували заради високия според тях процент на фалшиви положителни резултати.

Като аргумент защо в България антигенните тестове ще се признават за издаване на сертификат за преболедуване на брифинг министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров прехвърли отговорността към предшественика си проф. Костандин Ангелов, че от декември миналата година е приравнил антигенните тестове към PCR изследванията. Тогава аргументът да се направи това бе, че употребата на този вид изследвания зачести значително (защото са много по-евтини, макар и по-малко достоверни), но резултатите от тях не служеха за основание човек да бъде поставен в задължителна изолация.

Как ще се издава сертификат за преболедуване с антигенен тест

Последната заявка на здравните власти е, че държавната фирма "Информационно обслужване" ще е готова най-късно в понеделник с технологична разработка за издаване на сертификати за преболедуване на хора, при които заразяването е установено с антигенен тест.

Как точно ще става това все още не е известно, особено предвид, че още вчера (20 октомври) в информация до медиите "Информационно обслужване" съобщи, че "издава единствено сертификати в съответствие с изискванията на Регламент (ЕС) 2021/953 на Европейския парламент". Сертификатите за преболедуване, когато заразата е установена с антигенен тест, не са част от посочения регламент.

"Ние говорим за друг сертификат, различен от европейския сертификат, и обмисляхме да има защита: QR код и уникален номер", заяви зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов в отговор на въпрос на "Дневник" за българската иновация при сертификатите за преболедуване.

Със сигурност обаче ще продължи да важи изискването, че антигенният тест трябва да е направен в лаборатория и въведен в регистрите на здравните власти, за да може да бъде издаден сертификат.

Удължен сертификат за преболедуване

В доклад на Европейската комисия се посочва, че ограничената информация за продължителността на естествения имунитет, както и липсата на сигурни данни при какви нива на антитела се осигурява клинична защита от вируса не позволяват валидността на сертификата да бъде удължена над шест месеца.

Становището на българските експерти се оказва, че е по-различно, съответно валидността на сертификатите за преболедуване ще бъде удължена от половин на една година.

На брифинг зам.-министърът на здравеопазването Тома Томов заяви, че са получени становища от експертните съвети по инфекциозните болести и епидемиология. Първите отговорили, че "единодушно приемат срокът да бъде удължен от шест на дванайсет месеца". Вторите "допускат възможността сертификатът да бъде удължен". Томов заяви, че до края на четвъртък се очаква официалната позиция на експертния съвет по клинична имунология, но предварително било заявено, че "в голямата си част също подкрепят възможността".

Затова здравният министър Стойчо Кацаров твърди, че до края на деня заповедта за приемливите сертификати ще бъде променена. "Облегнали сме се единствено и само на мнението на експертните съвети. Техните решения са взети на база личната им експертиза, както и на международни проучвания със съответното ниво на достоверност", заяви Тома Томов. На въпрос на "Дневник" дали могат да бъдат прочетени становищата им той отговори: "Становището е свързано с положителен или отрицателен отговор и сме комуникирали по телефона защо смятат, че може да се направи."

Удостоверение и при една доза

По думите на Кацаров в българската сертификатна интерпретация ще бъде включено и че хората с една доза също могат да имат достъп до публични места на закрито.

Кацаров отчете, че заради влизането в сила на сертификатите срещу COVID-19 се е повишил интересът към ваксинирането, най-вече при еднодозовата ваксина на "Янсен". По думите му това е "административно предизвикан избор" и затова ще се признават документите, издавани и при първите дози на другите три одобрени за употреба в Европейския съюз ваксини, докато дойде време за втората доза.

"Това е практика, която е приложена и в много други европейски страни, не е българска иновация в този подход", аргументира министърът на здравеопазването.

Стойчо Кацаров пропусна да отбележи, че според европейските правила сертификатите за ваксинация стават валидни четиринайсет дни след завършването на ваксинационния цикъл, защото се смята, че толкова време трябва на човешкия организъм, за да изгради максимална защита. Така по всяка вероятност и този аспект няма да бъде зачитан при проверката на удостоверенията за ваксиниране.

"Той се генерира, но става активен след определения срок, когато се смята, че има достатъчно изработени антитела. Ние предвиждаме в нашата страна и за нуждите да бъде валиден в рамките на следващите два дни след ваксинирането на дадения човек", заяви Александър Златанов.

Той добави, че като удостоверение няма да се зачита картончето, което медиците дават на хората за напомняне кога предстои втората инжекция, а документ от националната здравно-информационна система.

"При поставянето на първа доза от двудозова ваксина се генерират данни в националната система. Тя може да издаде документ оттам, който е напълно защитен, но в него пише, че ваксината е първа от втора", обясни Златанов.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ва
    Вале Асо
    1 -2
    16:59, 21 окт 2021
    Фатмака Радев се усети че нагази лука точно преди изборите и взе да дава на задна. Господин авиатор Радев, кой самолет има задна скорост?
  • 2
    До
    Доктор Куин лечителката
    0 0
    23:44, 21 окт 2021
    С доктор Стойчо сме чели от едни и същи учебници.
Последни новини