Купища кашони затрудняват сметосъбирането в Кърджали, кметът събира търговците на среща

Купища кашони затрудняват сметосъбирането в Кърджали. Въпреки призива на общината търговците да не изхвърлят картонените опаковки в бобрите, практиката продължава.Най-често са нарушенията в зоната на складовете до Гарата.

Купчините от кашони превръщат местата за изхвърляне на битови отпадъци в сметища. Те затрудняват механизираното събиране на сметта.В тази връзка кметът на Община Кърджали инж.д-р Хасан Азис обяви от трибуната на местния парламент,че свиква среща със собствениците на търговските дружества за да се набележат мерки.Общината смята да предложи конкретни стъпки за преодоляване на проблемите. Една от тях е отделното събиране и извозване на хартиени опаковки.Пример за това дават от фирма „Васмар”.

В отговор на питане на общинския съветник от ПП ГЕРБ Руслан Терзиев градоначалника посочи,че общината има желание да закупи допълнително контейнери за смет, но липсват средства. Само за последните години заради блокирането на увеличението на такса смет от предишния областен  управител сме загубили 16 млн.лв. Те щяха да се насочат към закупуването на допълнителни контейнери и подобряването на сметосъбирането, подчерта Хасан Азис.

Ще припомним,че от  Общинска администрация преди месец излязоха с обръщение в което се казва:

„През последните месеци зачестиха случаите на нерегламентирано изхвърляне на отпадъци (хартия и картон) от търговските обекти, в съдовете предназначени за битови отпадъци, както и на неразрешени за това места. Освен неприятната гледка за гражданите и летовниците, критичното замърсяване на огромни площи крие огромен риск за здравето на населението и околната среда.

Съгласно чл. 33, ал. 2 и ал. 4 от Закона за управление на отпадъците, ползвателите на търговските обекти, са задължени да събират разделно отпадъците от хартия и картон и да ги предават на фирми, притежаващи разрешение за този вид дейност.

Санкциите за допуснати нарушения от юридически лица по Закона за управление на отпадъците са до 10 000 лв. При повторно нарушение глобата се налага в двоен размер.”

Според завеждащия екологичния отдел на Общинска администрация Веселина Танчева обръщението е дало макар и слаб резултат.Търговци са започнали да се съобразяват под страх от санкции.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ст
    Странно
    0 0
    10:54, 18 окт 2021
    Хммм.... Братята вече не се ли интересуват от кашоните? Преди време изчезваха за броени минути, а сега затруднявали...
  • 2
    Bu
    BU
    0 0
    13:59, 18 окт 2021
    Ма то голям проблем да ги хвърлят в камиона.кмете освен да се пречи на малкия и среден бизнес друго прави ли се?

Още новини

Последни новини