Лавинообразен скок на заболеваемостта в Добрич и Монтана, минават на дистанционно обучение

Поради лавинообразен скок на заболеваемостта от COVID-19 част от учениците в Добричка област преминават към електронно обучение, реши областният координационен щаб.

За периода 15-30 октомври в електронна среда ще учат учениците от пети, шести, осми, девети, десети и единадесети клас. В класните стаи остават най-малките ученици - от първи до четвърти клас, както и седмокласниците и дванадесетокласниците.

Заболеваемостта от COVID-19 в Добричка област е нараснала от 258 на 100 000 души в края на септември до 417 на 100 000 души на 14-дневна база към 12 октомври, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Светла Ангелова. Тя коментира, че особено в училищата процесът е лавинообразен. Учениците няма да могат да посещават без възрастен придружител ресторанти, кафенета и други заведения поне до края на месеца.

Детските градини в областта остават отворени, но от щаба призовават за строг сутрешен филтър като не бъдат приемани деца с грипоподобна симптоматика.

Заради високата заболеваемост от COVID-19, която в област Монтана днес стигна 630 на 100 000 души, повечето ученици от региона минават на дистанционно обучение от утре, 13 октомври, съобщи областният управител на Монтана Валери Димитров след заседание на Областния медицински съвет.

Присъствено ще учат учениците от 1-ви, 4-ти, 7-ми и 12-ти клас, а останалите ще бъдат на обучение онлайн.

Продължават да работят детските градини и яслите, отворени остават детските кухни, социалните патронажи и диетичните кухни в региона. Настоящите мерки ще важат до 26 октомври, но ако има нужда, ще бъдат продължени, обяви Димитров.

В държавните болници в Монтана, Лом и Берковица, където са разкрити отделения за лечение на пациенти с COVID-19, все още има 35 свободни легла и седем легла за интензивно лечение. В частната болница "Св. Георги" в Монтана леглата са заети 100 процента, обяви областният управител.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини