Гръцкият парламент ратифицира отбранителното споразумение с Франция

Гръцкият парламент ратифицира днес ключово отбранително споразумение с Франция, включващо клауза за взаимна помощ в случай на въоръжено нападение срещу другата страна - договор, който разгневи членката на НАТО Турция, предаде Асошиейтед прес.

Петгодишното споразумение беше обявено в Париж миналата седмица от гръцкия премиер Кириакос Мицотакис и френския президент Еманюел Макрон. Гърция също така обяви планове да купи три френски фрегати, като сделката трябва да бъде финализирана до края на годината.

"За първи път ясно се посочва, че ще има военна помощ, ако трета страна атакува една от двете държави", заяви Мицотакис пред гръцките депутати преди парламентарния вот за ратификация на споразумението. "И ние всички знаем кой кого заплашва с "казус бели" (повод за война) в Средиземно море", добави той, визирайки Турция.

Основната опозиционна партия - лявата СИРИЗА, се противопостави на споразумението с аргумента, че то налага твърде много отстъпки на Атина, включително риск от намеса в задгранични военни операции на Франция.

"Няма да дадем съгласие за една грешка", заяви лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас по време на парламентарния дебат, предаде АНА-МПА. По думите му споразумението представлява "нова доктрина във външната политика на страната, която не взема предвид икономическия капацитет" на страната.

Ципрас посочи, че новото споразумение измества досегашната отбранителна доктрина на страната "да бъде стожер на стабилността и сигурността в региона". Той също така постави въпроса за финансовата стойност на сделката, като обвини премиера Мицотакис, че "купува фрегати сякаш си купува вратовръзки".

Споразумението между Атина и Париж разгневи Анкара, която заяви в изявление на 1 октомври, че "максималистичните претенции на Гърция за морската юрисдикция и въздушното пространство" противоречат на международното право и това ще засили решимостта на Турция да защитава правата си в региона.

"Гръцката политика на въоръжаване, както и на изолация и отчуждаване от Турция вместо сътрудничество, е проблемна политика, която ще застраши регионалния мир и стабилност и по този начин Гърция ще навреди не само на себе си, но и на ЕС, от който е част", заяви говорителят на турското външно министерство Танжу Билгич.

Френски официални представители се опитаха да уверят, че споразумението не е насочено срещу Турция и че то е изцяло в съответствие с принципите на НАТО.

"Това не е споразумение, което е насочено срещу Турция или някой друг, това е споразумение, което е в съответствие с нашата обща цел, на Гърция и Франция, да засилим европейския суверенитет, включително в Източното Средиземноморие, където ние имаме ключови интереси", заявиха френски официални представители на брифинг на 28 септември.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини