Серия приятелски концерти събраха ценителите на класическата музика по покана на Генералното консулство на Р Турция

Изображение 1 от 3

    Серия от приятелски концерти събраха ценителите на класическата музика от южна България в Пловдив по покана на Генералното консулство на Р Турция. В продължение на два дни меломаните имаха възможност да се насладят на изискани  изпълнения на музиканти от България и Турция.

    Приятелските концерти на 1 и 2 октомври 2021 г. се проведоха с участието на артисти от Държавна консерватория на Тракийския университет в Едирне (Турция), АМТИИ „ Проф. Асен Диамандиев“ (България) и НУМТИ „ Добрин Петков“ (България). Те се реализираха с подкрепата на Дирекцията по въпросите на ЕС към Министерството на външните работи на Република Турция.

     Музикалният маратон започна с клавирен концерт в хотел „Рамада-Тримонциум”.Първата част  бе изнесена от ученици от класовете на Елена Вълчева и Светлана Косева.Звучаха композиции на Шопен,Равел,Лист.

      Публиката посрещна с овации виртуозните изпълнения на Серхан Кюнгерю, преподавател в Тракийския университет-Едирне. Звучаха композиции на Шопен ,Бах,Шостакович. Серхан Кюнгерю е брат на  генералният  консул на Р Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю.

     Клавирният концерт  бе съчетан с официалното откриване на музикалните празници.

    В словото си генералният консул Н.Пр.Корхан Кюнгерю припомни,че през май в първата си среща с журналисти е обещал да съдейства за разнообразни културни контакти между Турция и България,да продължи присъствието на творци от южната ни съседка в творческия календар на Пловдив. Той припомни, че градът под тепетата бе културна столица на Европа.Благодари на областното ръководство,на Стопанска камара,на сдружението на българските и турски предприемачи БУЛТИШ за подкрепата.

      В приветствието си зам.-областната управителка Даниела Николова благодари за успешното включване на творци от Турция в културния календар на Пловдив. Тя подчерта ,че това очертава мултикултурния профил на града като европейска столица на културата.

    Клавирният концерт бе последван от концерт на фонтаните.

    В него се включиха :СТРУННО ТРИО – Държавна консерватория при ТУ-Едирне /Турция/;

    АНСАМБЪЛ УДАРНИ ИНСТРУМЕНТИ „ПРЕСТО“  с ръководител Пенчо Пенчев  - НУМТИ „Добрин Петков“;АКАДЕМИЧЕН НАРОДЕН ХОР с диригент  Проф. д-р  Костадин Бураджиев – АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“

    Вторият ден с празнични прояви на приятелството започна с концерт „ПЛОВДИВ  ЗАЕДНО”Изпълнители бяха:ТРИО ДУХОВИ ИНСТРУМЕНТИ - Държавна консерватория при ТУ-Едирне /Турция/

    ДУО ТРОМПЕТИ - АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“

    Гала концертът се състоя на Античния театър.Деригенти бяха

      Проф. д-р Ахмет Хамди Зафер и

    доц. Пламен Първанов

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини