Подготвена е организация за евакуация на екипажа на заседналия кораб

Миналата нощ е подготвена цялостната организация за евакуация на екипажа на заседналия кораб Vera Su в местността Яйлата.

"Действията са превантивни, държавата трябва да има предварителен план и модел на поведение, а не да се чака последния момент", коментира министър Христо Алексиев, цитиран от пресцентъра на Министерството на транспортна, информационните технологии и съобщенията /МТИТС/.

Състав от девет алпинисти и водолази са разработили два паралелни способа за евентуална евакуация - въжена линия тип "тролей" и обезопасителна мрежа.

На носа на плавателния съд се вижда процеп, но проникването на вода е слабо и не е довело да нарушаване целостта на хамбара на кораба. Преди последващ опит за освобождаване на кораба, ще бъде извършен отново водолазен оглед, се посочва в съобщението. Това посочват от МТИТС.

В местността Яйлата е даден брифинг на Кризисния щаб от директора на Главна дирекция "Аварийно-спасителна дейност" при Изпълнителна агенция "Морска администрация" Румен Николов.

Поддържа се непрекъснат контакт с екипажа и са осигурени провизии. От МТИТС отбелязват, че е изпратено искане за становище до собственика на кораба за евентуална евакуация, но той е отговорил, че моряците на борда са в безопасност.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини