Историческото споразумение между Гърция и Франция за военно сътрудничество

Историческото споразумение между Гърция и Франция, което беше сключено днес, предвижда военно сътрудничество между двете държави, съобщават гръцките медии.

Споразумението беше обявено днес в Париж от гръцкия премиер Кириакос Мицотакис и френския президент Еманюел Макрон, съобщава гръцката агенция АНА-МПА.

"С президента Макрон решихме да задълбочим двустранното отбранително сътрудничество, разширявайки съвместната и обща дейност на всички нива", отбеляза Мицотакис, определяйки деня като "исторически".
По думите му подписването на споразумение за задълбочаване на стратегическите партньорски отношения, за сътрудничество в отбраната и сигурността отразява и подчертава задълженията на Атина и Париж в рамките на Европейския съюз и НАТО.

"Искаме да защитим суверенитета на държавите ни, подсилвайки сигурността и стабилността в региона", заяви от своя страна президентът на Франция. "Подписах едно споразумение със стратегическо значение за отбраната и сигурността, което е резултат от работа от юли 2018г. и главно от последните 18 месеца", посочи още Макрон.

Споразумението предвижда Гърция да закупи от Франция три фрегати Белхара, като Атина е получила уверения, че фрегатите ще бъдат предадени в определения от военноморските сили срок, съобщава телевизия "Скай".

Според информация на телевизията спогодбата предвижда още пряка военна помощ между двете държави в случай на агресия от трета страна, независимо дали тя е партньор в рамките на международна организация, отбелязва телевизията.

В рекордно кратки срокове Гърция ще получи 3+1 фрегати Белхара с пълно противовъздушно оборудване и системи за разпознаване на подводници. Фрегатите ще имат възможност да прихващат въздушни цели на големи разстояния.

Високотехнологичните фрегати ще подсилят сигурността в Егейско море и в района на Източното Средиземноморие и ще са напълно съвместими с изтребителите Рафал, посочва телевизията.

Гърция се очаква да получи първата фрегата през 2025 г., а последната - година по-късно. Страната има опция да закупи още една, съобщава Скай, позовавайки се на правителствени източници.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини