Съкровищница от песни от Източните Родопи излезе от печат, плод е на труда на Антония Бахчеджиева

    Съкровищница от народни песни от Източните Родопи излезе от печат . Книгата е с название „Поклон” и съдържа десетки песни, събрани в две експедиции през 1984 и 1985 г. Тя е плод на издателство „Виджи” под редакцията на Румен Стоянов.

      Песните са събирани с неуморен труд от преподавателката Антония Боянова Серафимова по мъж Бахчеджиева. Тя е родена през 1930 г. и напуска този свят през 2000 г. Родена е в София,но е карала детството си в Копривщица. Закърмена е с възрожденски дух. Завършва учителския институт в Стара Загора. Първоначално преподава във Вечерната гимназия в Кърджали,а по –късно в ОУ”Св.Климент Охридски”

     Тя увлича в търсенията си деца от училището, обикаля Източните Родопи и записва обичаи,предания, приказки.Децата охотно ги пеели и разказвали.

      Освен фолклор Антония Бахчеджиева се интересува и от етнография. Под нейно ръководство децата изработвали кукли и носии от Източните Родопи. Два пъти участвали с тях на Международната асамблея „Знаме на мира”.

    Запазеното от събирателската дейност на Антония Бахчеджиева се съдържа в пет тетрадки.Съдържанието им е публикувано със съдействието и по инициатива на потомците й.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини