Купища кашони затрудняват сметосъбирането в Кърджали, търговци не се съобразяват с призива на Общината

Изображение 1 от 5

    Купища кашони затрудняват сметосъбирането в Кърджали. Въпреки призива на Общината търговците да не изхвърлят картонените опаковки в бобрите, практиката продължава.Най-често са нарушенията в зоната на складовете до Гарата.

    Купчините от кашони превръщат местата за изхвърляне на битови отпадъци в сметища. Те затрудняват механизираното събиране на сметта.

    В тази връзка от Общинска администрация излязоха с обръщение в което се казва:

    „През последните месеци зачестиха случаите на нерегламентирано изхвърляне на отпадъци (хартия и картон) от търговските обекти, в съдовете предназначени за битови отпадъци, както и на неразрешени за това места. Освен неприятната гледка за гражданите и летовниците, критичното замърсяване на огромни площи крие огромен риск за здравето на населението и околната среда.

    Съгласно чл. 33, ал. 2 и ал. 4 от Закона за управление на отпадъците, ползвателите на търговските обекти, са задължени да събират разделно отпадъците от хартия и картон и да ги предават на фирми, притежаващи разрешение за този вид дейност.

    Санкциите за допуснати нарушения от юридически лица по Закона за управление на отпадъците са до 10 000 лв. При повторно нарушение глобата се налага в двоен размер.”

    Според завеждащия екологичния отдел на Общинска администрация Веселина Танчева обръщението е дало макар и слаб резултат.Търговци са започнали да се съобразяват под страх от санкции.

    Проверка на Кърджали бг вести показа,че все още чувствителен резултат не се забелязва.Тези,които и преди са спазвали закона,го спазват и сега. За пример е фирма „Васмар”, която със собствен транспорт извозва кашоните ,без да задръства бобрите.

    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини