Отложиха дарение за Православната църква с два месеца заради грешки в кадастъра, общинските съветници гласуваха единодушно

Местният парламент отложи с два месеца даряването на имот на Българската православна църква ,заради корекция на кадастрални точки в района на манастирски комплекс „Св.Йоан Предтеча“.

Заради грешките , ако се приеме без корекции направеното предложение, то в имота подлежащ на дарение ще влезе и част от паркинга пред Пътна полиция, което ще затрудни полиция и граждани.

Обсъждането и гласуването бяха включени в дневния ред на днешната сесия. От името на групата съветници на ДПС предложение за отпадане на точката направи Мустафа Ахмед.Градоначалникът инж.д-р Хасан Азис от своя страна поясни,че първоначално е предложил дарението да стане днес.Поради констатирани грешки в кадастралните точки обаче,то реално може да се осъществи след два месеца.През това време експертите на Общинска администрация ще нанесат корекции.Преди днешната сесия кметът,председателя на Общинският съвет инж.Юсеин Ахмед и председателите на групи съветници,заедно с архитект Танер Дауд направиха оглед на място. Те са единодушни, че грешките трябва се корегират преди да се направи дарението.За това настоява и директорът на ОД на МВР старши комисар Щерю Милчев. Към това предложение днес след дебат се присъедини и съветничката от ПП ГЕРБ Веселина Юрукова, която първоначално настояваше точката да се гледа на днешната сесия. Всички 40 съветници се обединиха около необходимостта да се изчака и да се нанесат корекции.Нямаме различия,че манастирския компрлекс трябва да има паркинг и достъп,обобщи председателя на местния парламент Юсеин Ахмед.

По предложение на кмета на Община Кърджали инж.д-р Хасан Азис днес общинските съветници трябваше да обсъдят и гласуват дарение на общински поземлен имот на Българската православна църква.

В докладната на градоначалника се казва, че става дума за даване на съгласие за безвъзмездно прехвърляне в собственост на Българска Православна Църква - Българска Патриаршия, за нуждите на Пловдивска митрополия, чрез дарение на недвижим имот - частна общинска собственост, представляващ незастроен УПИ  кв."Веселчане", гр. Кърджали, отреден за обществено обслужване, съставляващ поземлен имот на ул."Осми март", с площ 1 546 /хиляда петстотин четиридесет и шест/ кв.м и начин на трайно ползване: за друг обществен обект, комплекс .

 Кметът се мотивира с постъпило в Община Кърджали  заявление от председателя на Църковно настоятелство при  средновековен манастир „Св. Йоан Предтеча“ гр. Кърджали, в качеството му на пълномощник на Негово високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай.

 В момента Българската православна църква притежава два имота в кв.“Веселчани“:Манастирският комплекс „Св.Йоан Предтеча“ и неделното училище.

До посочените по-горе  имоти, собственост на Българска Православна Църква - Българска Патриаршия, обаче няма лице към улица съгласно изискванията на чл.14, ал.4 от ЗУТ. Това положение създава сериозни затруднения и ограничава достъпа, включително и транспортния такъв до църковните имоти. С оглед осигуряването на безусловен и наложителен самостоятелен транспортен достъп към църковните имоти, както и за изпълнение и на препоръките на органите на пожарна безопасност, включително и за осигуряването на достъпа на специални автомобили - линейки и медицински екипи, единствено възможното техническо решение в настоящия случай, е да бъде осигурен такъв от поземлен имот с идентификатор 40909.124.514, представляващ частна общинска собственост, с който притежаваните от БПЦ-БП граничат. Това би спомогнало също така и за облекчаване и на сериозно натоварената пътно – транспортна обстановка в района, както би позволило и осигуряването на транспортен достъп до църковния имот, с идентификатор 40909.124.2. Това се казва още в докладната на градоначалника.

Председателят на местния парламент инж.Юсеин Ахмед благодари на общинските съветници за прояванета толерантност и разбиране.Градоначалникът бе лаконичен,че се радва ,че въпросът не се политизира.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини