Бойко и Путин се срещат днес

Руският премиер Владимир Путин възнамерява в рамките на мероприятията в Полша, посветени на 70-та годишнина от началото на Втората световна война, да обсъди с колегите си от Украйна и България – Юлия Тимошенко и Бойко Борисов бъдещите съвместни енергийни проекти и стабилността на доставките на руския газ в Европа с приближаването на зимата, съобщава руският вестник "Взгляд".

Заместник-ръководителят на апарата на руското правителство Юрий Ушаков съобщи, че тематиката ще се обсъжда в контекста на цялото търговско-икономическо сътрудничество. Според очакванията на руската страна, с Украйна ще бъдат разгледани и сътрудничеството в авиационното строене, а с България взаимодействието в сферата на атомната енергетика.

С българския премиер, който зае своя пост съвсем скоро, ще се говори предимно за енергетика. При това Путин ще се срещне с Бойко Борисов за първи път. По думите на Ушаков, българският премиер, които в близкото минало не изключи възможността за прекратяването на участието на България в редица съвместни с Русия проекти, е готов за конструктивен диалог.

"Той изяви желание да изслуша мненията по детайлите на проектите на министъра на енергетиката Сергей Шматко и ръководителя на "Росатом" Сергей Кириенко", каза Ушаков. Става дума, по-специално, за реализирането на проектите за газопровода "Южен поток", петролопровода Бургас-Александруполис и АЕЦ "Белене".


В Гданск Бойко Борисов ще участва в мероприятията по повод 70-та годишнина от началото на Втората световна война.

На церемонията пред Паметника на героите на Вестерплате ще бъдат президентът на Полша Лех Качински, премиерът Доналд Туск, германският канцлер Ангела Меркел, руският премиер Владимир Путин, премиерът на Швеция Фредрик Рейнфелд, чиято страна е ротационен председател на Европейския съюз, правителствени и други високопоставени ръководители на европейски държави.

В Гданск премиерът Бойко Борисов ще има лична среща с руския си колега Владимир Путин.

Във водената от премиера Борисов делегация са министърът на външните работи Румяна Желева, посланикът ни в Полша Иван Найденов, началникът на кабинета на министър-председателя Румяна Бъчварова, външнополитическият съветник Радослав Точев и др.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини