Туристическият бранш в Кърджали се вдигна на протест, подкрепя блокада на страната на 28 септември

Изображение 1 от 6

    Туристическият бранш в Кърджали се вдигна на протест. Участниците в него обявиха, че ще блокират града не само днес,но и на 28 септември, когато се готви взрив на недоволство в цялата страна.

    В протестът в Кърджали се включиха стотици работници и служители в хотелиерския и ресторантьорския бранш, заетите в сватбения бизнес и други. Те се събраха пред паметника на Васил Левски, развявайки трибагреници. Центърът се огласи от тъпани, свирки,визовули. Протестиращите се събраха по призива на водещите браншови организации. Те преминаха през бул.“България“, кръговото кръстовище пред Автогарата и потеглиха обратно към центъра. Полицията регулираше движението и демонстрира засилено присъствие. Шествието през булеварда,бе предшествано от друго шествие -на служителите на пицария „Цезар“които преминаха през новия мост с развети знамена, под звуците на тъпани.

    Протестът не е политически. Тук са хора с различни политически предпочитания. Те обаче не приемат рестриктивните мерки на здравното министерство. От тях в областта са засегнати над 3000 души. Само сватбения бизнес дава препитание на стотици. Една сватба при нас събира над 400 души. Силно засегнат е туризма.Това подчерта областният координатор на Българската асоциация на заведенията Кадир Мустафов. Той отбеляза, че протестиращите ще се включат в националния протест заедно с транспортния бранш и други сектори, като се готви блокада на пътища. Ще протестираме,защото няма сигурност. След нощните заведения,очакваме да парализират целия бранш, каза още Кадир Мустафов.

    Съпредседателят на БАЗ Павлин Павлов, който бе дошъл специално за протестта,подчерта , че правителството подценява експертния капацитет на ресторантьорския бранш. Той посочи,че в момента компенсациите 60/40 не са ефективни. Те могат да дадат резултат, само ако бизнесът работи със спад от 20%. В момента нарастналите в пъти цени на електроенергията са задушаващи, подчерта Павлов.

    Загубих 20 души. Трябва да съкратя още 30. Това са човешки съдби. Ако обявят локдаун сме фалирали завинаги. Това подчерта Юсеин Мехмед,собственик на рибни ресторанти „Ханай“.

    Аксел Неджми бе още по- категоричен: Министърът на здравеопазването не знае какво говори. Нека държавните служители се ваксинират първи, тогава да карат нашия персонал да се имунизира,подчерта Аксел Неджми, който от няколко дни е безработен. Вече е бивш съдържател на дискотека.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ал
      Али Кърдж
      3 0
      18:55, 10 сеп 2021
      Кръчмите не са бизнеса.
    • 2
      Бо
      Бойко
      2 0
      09:19, 11 сеп 2021
      Кръчма със над 50 човека персонал!?!? Послъгва или върти някакви далавери с осигуривките. Но той е протестиращ от герб, така,че да не ае проверява.

    Още новини

    Последни новини