Правната комисия прие Бюрото за защита да бъде прехвърлено към правосъдното министерство

Депутатите от правната комисия приеха на второ четене Бюрото за защита на свидетелите да бъде прехвърлено от главния прокурор на правосъдното министерство.

В момента обсъждат втора точка от дневния ред, която включва предложението за закриването на спецсъдилищата и спецпрокуратурите.

Специфичните дейности на Бюрото по защита включват широк кръг от дейности - предварителна защита, охрана и наблюдение на застрашени/защитени лица, лична физическа охрана по реда на чл.123 от НПК, охрана на прокурори и следователи.

Служители на Бюрото оказват психологическа помощ на застрашени/защитени лица, извършват дейност по международно сътрудничество, информационно-аналитична дейност и редица други.

За първото шестмесечие на 2021 г. Бюрото по защита е обезпечавало сигурността на 16 защитени лица по 9 дела за защита. По отношение на 8 от лицата мерките за защита са изпълнявани на територията на България, а за останалите - на територията на други държави.

През 2020 г. е приключило действието на Програмата за защита по 1 дело с 4 защитени лица, а през първите шест месеца на тази година - по 1 дело с 2 защитени лица.

Източник: БНТ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини