Бюрото по защита на свидетели се връща към Министерството на правосъдието, реши правната комисия

Бюрото по защита на свидетели се връща към Министерството на правосъдието. Това решиха депутатите от правната комисия на днешното си заседание. Гласуването е на първо четене и решението бе взето с 12 гласа "за" и 7 против - на ГЕРБ и ДПС, без "въздържал се".

Трите законопроекта по темата - на ИБГНИ, на ДБ и на ИТН - са идентични с технически разлики и бяха приети с едни и същи гласове. От ИТН искат Бюрото да стане самостоятелен отдел, докато другите две партии - то да премине и да се влее към Главна Дирекция "Охрана" на ведомството.

В дебата Хамид Хамид от ДПС бе категоричен: Няма да подкрепим нито един от предложените законопроекти, мястото на Бюрото е в прокуратурата. Проблемът не е къде ще се намира бюрото, а във функциите на служителите. Според Хамид трябва да се премахнат дейностите по претърсване и задържане, а бюрото трябва да остане само с охранителни функции и да защитава лица. Според ДПС и трите законопроекта трябва да бъдат отстранени и да попаднат в обсега на бъдещо решение, общ проект. Тогава би могло да се внесат текстове, с които ясно да се ограничат правомощията на това бюро.

Той даде и други аргументи - В самия законопроект могат да се запишат идеи за отчетност, по-голям контрол, но преместването ще създаде сериозно напрежение сред служителите на бюрото. Хамид отбеляза, че и имало публикации в медиите, че служителите напускали, което също ще създаде проблем.

Становището на прокуратурата даде Даниела Машева, зам.-главен прокурор, според която не следва да бъде подкрепен законопроектът поради липса на правни съображения за неговата ефективност. В становището на прокуратурата пише още, че мотивите на законопроектите не отговарят на стандартите, нямат убедителни аргументи, относно данни за ниската ефективност на Бюрото, както и не са ясни целите за увеличаване на капацитета на бюрото за защита.

Машева бе категорична, че не е ясно как с предлаганите изменения ще се промени ефективността. "Не следва да бъдат подкрепяни и трите законопроекта, няма задълбочена оценка по закона", смятат още от прокуратурата. Машева обясни, че от 7 г. главният прокурор ръководи Бюрото по защита и също липсва оценка, както и липсвала оценка и за времето до измененията от 2014 г. - когато Бюрото преминава от МП към главния прокурор. Основната дейност на бюрото по защита е по отношение на хората, застрашени от лица с наказателни производства, обоснова се още зам.-главният прокурор. Не може да се обоснове извод, че е намаляла ефективността на Бюрото по защита, не следва то да се счита като безконтролен орган, тъй като е под ръководството на главния прокурор. "Струват ми се несъстоятелни аргументите, че бил увеличен броят на служителите, а има намаляване на броя на защитените лица", каза още тя.

Машева увери и че от 7 години, откакто Бюрото е под ръководството на главния прокурор, няма случай да са възниквали проблеми по отношение на свидетели. Говорим за предоставяне на една защита, независимо каква е тя, каза още Даниела Машева. Тя призова да се изчака решението на Конституционния съд и предупреди, че действия по механично преместване на Бюрото ще доведе до повече негативи, отколкото до позитиви, включително и до загуба на кадрови състав. Има опасност да повлияе негативно и на лицата, които се нуждаят от защита.

От МП становището представи Александър Стефанов. МП подкрепя така предложения законопроект, считаме, че увеличаването на защитата не е същинска функция, каза той.

Анна Александрова, ГЕРБ обяви, че партията няма да подкрепи и трите законопроекта, тъй като ще нарушат ликвидността на временните интервенции към застрашените лица, а бързата реакция се налага. Не се входират функциите, а правомощията на служителите са ограничени съгласно закона, каза още тя. Смятаме, че не се аргументира оценката на въздействие на предходните периоди, добави депутатът от ГЕРБ.

Даниела Каназирева от ГЕРБ бе още по-крайна. Преместването не е с цел подобряване работата на Бюрото, а е с цел персонална атака. Ще създаде хаос. Бюджетът на бюрото е 7 млн.лв., с трите извънредни избори тези средства са похарчени за 30 г. напред, обоснова се Каназирева. Това ли е най-важната тема преди избори - нищо не е това освен персонална атака, кой е главният прокурор не би трябвало да има значение - спрете с упражненията и хаоса, който създавате в страната, призова депутатът от ГЕРБ.

Атанас Славов от ДБ добави, че това е дебат, който се води повече от година, преобладава консенсуса, че трябва да има контрол върху правомощията на това бюро. В становището на МП беше заложен ключов елемент, каза той.

Тодор Байчев съобщи, че БСП ще подкрепи на първо четене законопроектите, с който се възстановява правовия ред, което беше групово погазване последните няколко години. Няма да има засегнати субекти, включително и тези, които се намират по някаква защита. Ще има активен начин на отчет на бюрото, ще има яснота кой и за какво използва бюрото. До ден-днешен не е ясно кой решава и на какъв принцип решава да се използва Бюрото за разследващи принципи, каза социалистът, явно визирайки акцията в президентството от юли 2020 г., за която миналата седмица и главният прокурор Иван Гешев каза, че не помни подробности. БСП подкрепя на и трите законопроекта, но между първо и второ четене ще направи предложения за промени.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини