Медицинските сестри в Ардино отказват да работят с Ковид-пациенти, не са съгласни с новия начин на заплащане на труда им

Очаквам да се стигне до протестни действия поради несправедливото отношение към медицинския персонал. Не може установена вече методика за изчисляване на възнагражденията на медиците, лекуващи Ковид-пациенти, с лека ръка да се отхвърля и да се омаловажава нашата работа. Това заяви за „Нов живот“ Венета Ставрева е старша медицинска сестра на Детското отделение в болницата и председател на сестринския съюз в Ардино.

Лекарите и медицинският персонал в Ардино, както и навсякъде в страната, изразяват категоричното си несъгласие с новия начин на оценяване на техния труд. Преди юли 2021 година обещаните 1000 лева за работещите с Ковид-болни се даваха при полагане на минимум 12 часа труд на месец в заразената среда. Сега се очаква медиците да имат минимум 144 часа, за да вземат същите пари. В малка болница като нашата в Ардино всяка медицинска сестра дава дежурство в Ковид-сектора, но след това покрива и графика си в отделението, в което е назначена. Досега ни се събираха минимум 50 часа в Ковид-сектора. При променените условия няма как да изпълняваме задълженията си и да получаваме определеното възнаграждение. Предполагам  повечето от колегите ще откажат да работят в тази опасна среда, да рискуват собственото си здраве и това на близките си, допълва Венета Ставрева.

Медицинският персонал вече е знае, че рискът е голям. Миналата година всички влезли в началото на пандемията в досег с болните, са изпитали голям стрес. Сестрите в болницата в Ардино са 20 и обслужват всички отделения, а по график покриват и Ковид-сектора. През месец юли 2021 година не са имали Ковид-болни, но сега, през август, секторът е почти пълен – заетостта е между 14 и 20 души. Те очакват грижи от лекарите и медицинските сестри, но дали ще ги получат в създалата се ситуация, не е ясно. Медиците са категорични, че ще защитават правата си, ако трябва и на протест. Те очакват министърът на здравеопазването да преразгледа условията и да върне старата методика за изчисляване на възнагражденията, допълва старшата сестра Венета Ставрева.

Валентина Иванова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини