Академик Атанас Атанасов изнесе лекция на тема „Биологичното земеделие – перспективи пред България и света“ в Ардино

В  дните на Фестивала на чистите храни от Родопите в Ардино гостува академик Атанас Атанасов, ръководител на съвместниягеномен център между Софийския университет „Св.Климент Охридски“ и Селскостопанската академия. Той изнесе лекция на тема „Биологичното земеделие – перспективи пред България и света“.

В своята лекция академик Атанасов засегна важни въпроси, свързани със значението на агроиндустрията за изхранване на човечеството и запазване здравето му, чрез съхраняване на баланса в околната среда и особено на биологичното разнообразие. В тази връзка бе изтъкнато значението на биологичните,чисти екологични храни като средство за запазване на генетичните ресурси, които имат своя социално-обществен и икономически интерес, но и екологичен свързан със Зелената политика на Европа и света. То е основно свързано с намаляване на вредните газови емисии в атмосферата, следователно с редуциране на негативни ефекти от климатичните промени.

Академик Атанасов благодари на кмета на община Ардино инж. Изет Шабан за поканата му. Той заяви, че инициативата е изключителнoперспективнa и полезнa, защото бъдещето на България, чийто дадености са уникални, до голяма степен ще предопределят нейния просперитет.

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини