След ремонтни дейности ТЕЦ-а в Димитровград отново заработи, нивата на SO2 скочиха над нормата за час

ТЕЦ Марица 3 в Димитровград отново заработи, като пускът на инсталациите е бил в 1 часа сутринта на 13 август, информираха от РИОСВ - Хасково.

След пуска на мощностите, в 12 часа по обяд на същия ден са отчетени завишени нива на серен диоксид във въздуха в Димитровград. Завишените нива със серен диоксид (SO2) от близо 800,00 мкг/м3, при средно часова допустима норма 350 мкг/m3, са били само за час, ни увериха от регионалната инспекция.

Директорът на РИОСВ - Хасково Тонка Атанасова информира, че ТЕЦ-а е бил спрян след предписание на инспекцията. По време на ремонта би трябвало да е предотвратен техническият проблем, поради който при натоварване и вдигане на температурите, изгорелите газове са излизали през високия комин на ТЕЦ-а. Директорът на инспекцията потвърди, че електрическата централа има комплексно разрешително, в което се конкретизира, че изгорелите газове трябва да излизат само от ниския комин на съоръжението.

През периода до преди 2 седмици, в които имаше чести превишавания на допустимите норми за концентрация на серен диоксид във въздуха, регистрирани от стационарната станция за анализ на качеството на въздуха в Димитровград, регионалната инспекция е направила 4 проверки на централата, но по време на проверките инспекторите не са установили пушек да излиза през високия комин на ТЕЦ-а. Въпреки, че от инспекцията не са успели да засекат пушек от високия комин на централата, множество граждани сигнализираха и прикрепяха снимков материал, как и двата комина на ТЕЦ-а бълваха изгорели газове, което показаха и наши проверки. От РИОСВ - Хасково имат зелени телефони, на които могат да се подават сигнали:

Зелен телефон

038/ 60 16 28
(всеки работен ден от 8:30 до 17:30ч)

0887 210 471
(при аварийни ситуации в извън работно време)

От инспекцията ни увериха, че в електроцентрала се изгарят въглища и че има монтира подвижна станция за измерване качеството на въздуха в района на ТЕЦ Марица 3 - Димитровград, която прави постоянен мониторинг, който се следи ежедневно от инспекторите на регионалната инспекция по околна среда в Хасково.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Са
    Сайта
    5 0
    14:29, 14 авг 2021
    Дайте моля линк към данните от станцията в реално време. Не е нормално с ден закъснение да разбираме за превишаването на праговете!

Още новини

Последни новини