Христо Иванов: Ние сме добронамерени, оставаме отворени, защото обещахме промяна

Премиерът трябва да бъде лидер, "Демократична България" очаква пътна карта от "Има такъв народ" /ИТН/ за бъдещето на политическия диалог, как си го представят. Това коментира пред журналисти в Народното събрание съпредседателят на ДБ Христо Иванов. Утре предстои среща по покана на мандатоносителя.

Иванов декларира, че ще се отнасят с уважение към предлаганите премиер и министри, но няма да са безкритични от гледна точка на високите позиции, които ще заемат. Постът на министър-председателя е изключително важен, подчерта той, и, по думите му, той не е някакъв бушон, който стои начело на Министерския съвет. Иванов уточни, че наред с премиерския пост, за него от значение е финансовото министерство, правосъдното, на културата. Затова от ДБ ще си дадат оценката за номинациите на ИТН след като се запознаят с тях и след като се произнесат колективните органи на обединението.

Според политика кандидатите трябва да се ползват с уважение, но не и с безкритичност, защото такава е политическата логика, и не е въпрос на междуличностни отношения, размяна на естетически очаквания кой какво мисли. Ще настояваме за уважителен процес, фокусиран върху политическите отговорности, обясни съпредседателят на ДБ. Той добави, че те настояват за ясен ангажимент, независимо как ще е наречен - споразумение или по друг начин. Искам да мога да кажа на своите избиратели, че знам за какво съм гласувал, ако се търси моята подкрепа, обясни Иванов.
Той увери, че не е засегнат от вчерашните думи на лидера на ИТН Станислав Трифонов.

На утрешната среща от ДБ очакват отговори какви намерения има мандатоносителят, но уточни, че не знае дали ще им бъдат казани конкретни имена за министри. Иванов за пореден път подчерта, че не искат министерски постове и не предлагат имена.

Конституцията е съвършено ясна - мандатоносителят, в случая "Има такъв народ", трябва да поеме отговорността да реализира мандат, категоричен е Иванов. Да минем през целия процес и да видим как ще се развие, допълни той. Ако искат нашата подкрепа, ние сме добронамерени, оставаме отворени, защото обещахме промяна, увери съпредседателят на ДБ.

От коалицията биха дали такава подкрепа за хора, които са доказали, че са компетентни, готови да се борят. Трябва да имат такава биография, дали като политици, или като граждани, посочи Христо Иванов.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини