В летния сезон в Кърджали най-често без трудови договори работят строителите

През м. юли 2021 г. дирекция „Инспекция по труда“ Кърджали е извършила 100 броя проверки в 90 предприятия на територията на област Кърджали, при които са установени 750 бр. нарушения, както следва:

300 бр. по трудови правоотношения;
450 бр. по здравословни и безопасни условия на труд;

За отстраняване на констатираните нарушения с цел предотвратяване на вредните последици от тях са дадени 736 бр. задължителни за изпълнение предписания с точно определени срокове на изпълнение.

Установени са 14 лица да полагат труд без сключен трудов договор предимно на строителни обекти. За всеки от тези случаи на работодателите е потърсена административнонаказателна отговорност.

          Инспекцията по труда използва повода да напомни на работниците, че липсата на трудов договор, както и съгласието да бъдат осигурявани на непълно работно време или върху по-нисък осигурителен доход от реално получавания, ограничава правата им на социална закрила. Работещите в сектор строителство без трудов договор при трудов инцидент не могат да се възползват от задължителната в застраховка „Трудова злополука“, както и да претендират за неизплатени трудови възнаграждения и обезщетения.

Съставените и връчени през периода актове за установяване на административни нарушения са 28 бр.  

 През месец юли 2021г. са  установени и нарушения по изплащане на трудови възнаграждения и обезщетения след прекратяване на трудовото правоотношение в размер на 6383 лв. в 2 предприятия.

Във връзка с прогнозите за опасно горещо време е засилен  контрола на строителни обекти и при  работата на открито в селското стопанство.

Инспекцията по труда напомня, че законът вменява на работодателите задължението да въведат мерки за минимизиране на риска при работа в прегряващ микроклимат.

 Работата при високи температури, освен че намалява работоспособността и създава риск за инфаркти и инсулти е предпоставка и за тежки трудови инциденти най–вече заради забавените рефлекси на работещите. Поради тази причина Инспекцията по труда съветва при работа на открито такива мерки да бъдат въведени и да се следят прогнозите на НИМХ. Подробно задълженията на работодателите, както и предложения за мерки, които могат да предприемат, са разписани в Наредба № РД-07-3/18.07.2014г. за минималните изисквания за микроклимата на работните места. Съгласно наредбата, независимо от кодовете за опасни климатични явления, при работа на закрито са регламентирани оптимални температури в работните помещения, които могат да бъдат между 18 и 25 градуса според типа работа. При определени условия са определени и допустими температури, които могат да достигнат до 33 градуса. При  работа на открито мерките са задължителни при подаден оранжев и червен код. При работа на закрито се предпочитат технически мерки, докато при работа на открито по-добър ефект имат организационните мерки.

В тази връзка работодателите са длъжни също така да осигурят на своите работници разхладителни напитки, питейна вода, по-чести почивки в прохладна среда и да спазват мерките при работа на открито при подадени оранжеви и червени кодове. 

За сега при извършените проверки за спазване на изискванията за безопасна работа при високи температури показва, че повечето работодатели са предприели мерки, за да осигурят подходящи условия на труд, като промяна на работното време с цел да се избегнат горещините, въвеждане на режим на работа с по-чести почивки, осигуряване на климатизирани или прохладни помещения, в които да се ползват почивките, както и осигуряване на разхладителни напитки. В горещините контролните органи на Инспекцията по труда проследяват дали са оценени рисковете в жегите и дали са предприети гореописаните мерки за защита на здравето на работещите. Там където все още не са предприети мерки на работодателите се дават задължителни за изпълнение предписания с възможно най-кратки срокове на изпълнение. Предвидени са и санкции от 1500 до 15 000 лева за всеки работодател, който не е осигурил прохладна среда, подходяща за работа при високи температури.

С уважение,

ЕЛИЦА МОМЧИЛОВА

И.Д. на Дирекция Инспекция по труда

със седалище Кърджали

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини