Новите спортове на Олимпиадата в Токио

Въпреки че Олимпийските игри се провеждат повече от 100 години, те не винаги изглеждат еднакво. Нови олимпийски спортове, събития и възможности за медали са били добавяни и премахвани през годините в състезанието и Олимпийските игри в Токио 2020 няма да бъдат по-различни.

Състезанието, което трябва да започне след по-малко от месец на фона на нарастващите опасения за COVID-19, ще има рекордни 33 вида спорт, включително пет нови олимпийски спорта. Това прави 339 събития за медали на 42 места, казва Международният олимпийски комитет (МОК). От петте нови спорта четири ще дебютират на олимпийски игри, съобщава NBC.

Това е далеч от първите съвременни олимпийски игри през 1896 г. в Атина, където спортистите се състезаваха само в 10 спорта и 43 събития.

Според МОК изобилието от събития за игрите в Токио не само помага за по-нататъшни иновации в програмата, но и насърчава общото равенство, като увеличава броя на събитията за жени или смесени отбори.

Как се добавя нов спорт? Според МОК спортът трябва да се управлява от Международната федерация, да се практикува широко по целия свят и да отговаря на други критерии. След това Изпълнителният съвет на МОК може да препоръча спортът да бъде добавен към програмата на игрите, докато се одобри сесията на МОК. Благодарение на поредица от одобрени от МОК реформи, наречени Agenda 2020, градовете-домакини могат да предлагат и нови събития, обикновено защото те са спортове, които са популярни в тяхната страна, или защото са фокусирани върху младежта, съобщава NBC.

Новите спортове на Олимпийските игри в Токио са бейзбол / софтбол, карате, скейтборд, спортно катерене и сърф. 

Бейзбол и софтбол

Бейзболът е огромен в Япония - според NBC професионалната бейзболна лига Nippon се смята на второ място след американския, така че не е голяма изненада, че спортът е намерил място в програмирането в Токио след 13-годишна олимпийска пауза. Бейзболът е официално въведен в Олимпийските игри като състезание за медали през 1992 г. и е отстранен от игрите след Олимпиадата в Пекин през 2008 г.

Софтболът е бил добавен като спорт с олимпийски медали през 1996 г., но подобно на бейзбола, е отстранен след Пекин 2008. Бейзболът и софтболът ще бъдат еднократни допълнения към игрите, тъй като в момента не е планирано да бъдат част от Олимпийските игри в Париж през 2024 г. Състезанието по бейзбол ще бъде само за мъже, докато софтболът ще бъде само за жени, поради което изглежда, че броят на новите олимпийски спортове, е шест.

Шест държави (включително САЩ) са готови да участват в турнирите по бейзбол и софтбол на Олимпийските игри в Токио. 

Турнирът по бейзбол ще се проведе от 27 юли до 7 август. Софтбол ще се проведе от 24 юли до 27 юли.

Карате

Каратето, което произхожда от Япония, ще дебютира като олимпийски спорт - нещо, за което ентусиастите лобират от 70-те години на миналия век, казва МОК. Това обаче може да е еднократно, тъй като в момента не е предвидено за програмата на Олимпийските игри в Париж през 2024 г.

Игрите в Токио ще включват две дисциплини карате - ката и кумите.

Карате събитията ще се проведат в Nippon Budokan, който беше домакин на първото световно първенство по карате през 1970 година.

Карате събитията са насрочени за 4 август до 7 август.

Скейтборд

Скейтбордът ще бъде добавен към програмата за първи път в Олимпийските игри в Токио, като уличният спорт е изцяло мейнстрийм. Вече се очаква екшън спортът да се радва на голяма популярност.  Той също вече е одобрен за Олимпийските игри в Париж през 2024 година.

Игрите в Токио ще включват две дисциплини скейтборд - парк и стрийт, като и двете ще имат предварителна подготовка и финали. Състезанията по парк ще се провеждат в гладка купа с форма на купол, а състезателите ще се оценяват по оригиналност и трудност на техните трикове. Междувременно уличното състезание имитира скейтпарк - мислете за стълби, парапети и други реални характеристики, с определен период от време. Всяка дисциплина ще има съдии.

Състезанията по скейтборд ще се проведат от 24 юли до 4 август.

Спортно катерене

Спортното катерене, друг спорт, който дебютира на Олимпийските игри в Токио, изисква солидна сила за мащабиране на стръмни, надвиснали изкачвания, както и гъвкавост, умения и техника.

В Токио спортното катерене ще бъде представено като едно събитие, което ще включва комбинация от трите основни дисциплини на спорта (скорост, боулдър и лийд), за да се определи общ победител както за мъже, така и за жени. Това се различава от традиционните състезания по спортно катерене, при които всяка от трите дисциплини обикновено е отделно събитие с индивидуален победител, според NBC. В игрите в Токио всеки алпинист се състезава във всяка дисциплина, като спортистите се стремят към комбиниран резултат, за да спечелят медали, обяснява МОК. Катерачите ще бъдат държани в изолация преди да дойде техният ред, за да не спечелят предимство, като гледат как противниците им се справят.

Събитията за спортно катерене на Олимпийските игри ще се проведат от 3 август до 6 август.

Сърф

Подобно на скейтборда, сърфирането е друг спорт, който ще дебютира в Токио и също ще продължи към Париж през 2024 г.  Забавен факт: Състезанието по сърфиране през 2024 г. всъщност ще се проведе в Таити, част от Френска Полинезия, на плажа Tsurigasaki в Ичиномия, което е на около 45 мили югоизточно от олимпийския стадион.

Ще има състезания за сърф както за мъже, така и за жени, които ще включват предварителни кръгове преди състезанието. Всички спортисти ще се състезават с къса дъска, което позволява по-голяма маневреност. Времето е гъвкаво, което позволява състезанията да бъдат отложени за по-късен ден, ако се прогнозират по-идеални условия за вълната. Тъй като няма вълни, които да си приличат, спортистите ще се състезават помежду си в променливите, постоянно променящи се условия, продиктувани от природата.

Сърфистите ще се състезават от 24 до 31 юли.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини