Птицата като символ на надежда пресъздават Валентин Савчев и Румен Кожухаров в Перник

Съвместната изложба под наслов "Надежда" на доц. Валентин Савчев и д-р Румен Кожухаров е открита в галерията "Кракра" в Перник.

В експозицията са показани пет пластики и 14 картини. Те изобразяват предимно птици, избрани от двамата автори като основна движеща сила. "Разглеждаме под формата на надежда идеята за полет, с мисълта, че ще отскочим от съществуващата ситуация", коментира д-р Кожухаров. Творците са пресъздали разнообразни птици в различни ситуации, но всичките символизиращи надежда.

Идеята се родила по време на пандемичния локдаун. Според доц. Савчев това е бил период на изпитание на духа, себеанализ и себепознание. Остротата на мислите той изобразил като пирони, които обаче отиват към звънче, което е надежда за звън в душата. Авторът посочи, че във всяка творба оставя един ъгъл на птичката, която трябва да изчурулика с надеждата, че ще дойде нещо по-добро. Опитали сме се да предадем на хората нашата позитивна енергия чрез полъха на християнството, наречен любов, създавайки такава атмосфера в галерията, каза още Савчев. Според него, вдъхновението, което човек черпи от природата, се превръща чрез себепознание в надежда за утрешния ден.

Доц. Валентин Савчев преподава в департамент "Изящни изкуства" в НБУ. Той е завършил скулптура във ВИИИ "Николай Павлович". Работи в областта на малката пластика и декоративно-монументалната скулптура. Реализирал е обекти на паркова пластика, паметни знаци и барелефи.

Д-р Румен Кожухаров е завършил две бакалавърски програми - "Дизайн и архитектура" и "Пластични изкуства", има и магистърски степени "Пространствен дизайн", "Живопис" и "Стенопис". Творецът успешно защитил докторска дисертация на тема "Изобразителното изкуство и предметно-материалната среда". Участвал е в над 40 общи и над десет самостоятелни изложби.

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини