Н.Пр.Корхан Кюнгерю:Сътрудничеството с България за обезвреждането на терористичната организация ФЕТО ще продължи

Сътрудничеството с Р България за обезвреждането на структури на терористичната организация ФЕТО ще продължи. Ние вярваме във взаимното партньорство и се надяваме диалогът с българските власти да се развива. Преди пет години малко след опита за преврат тогавашният български премиер Бойко Борисов потърси президентът на Р Турция Реджеп Таип Ердоган и изрази подкрепата си за демократичния ред в страната и лигитимното правителство в Анкара. Подкрепата на българския народ бе много важна за нас. Това сподели пред журналисти генералният консул на Р Турция в Пловдив Н.Пр.Корхан Кюнгерю. Той посочи,че в момента крайната цел е да се спре дейността на мрежата на Фетуллах Гюлен и движението ФЕТО в нашата страна.Изразяваме задоволството си,че ФЕТО не намери почва за развитие във приятелска България. В момента Гюлен контролира две училища в Пловдив и София,както и интернет сайт. Имаме уверението от българските власти, че училищата се наблюдават от Министерството на образованието и науката, каза още дипломатът.

В официално обръщение към българската общественост генералният консул отбелязва:„България, след коварния опит за преврат на 15 юли демонстира, че застава до демокрацията и легитимната воля на турския народ. Тази позиция на българското правителство и народа й ще остане в нашите спомени. Нашият диалог с българските власти ще продължи, за да премахнем напълно не намерилата възможност удобно да вирее в България  злокачествена структура”

В Турция се постигна много в неутрализирането на ФЕТО.Гюлен пребазира дейността си в чужбина.Това налага да се действа извън границите на Турция. Провеждаме разяснителна кампания чрез мисиите ни в чужбина за същността на ФЕТО, подчерта дипломатът.

Н.ПР.Корхан Кюнгурю отбеляза за медиите, че неговата родина чества на 15 юли Ден на демокрацията  и националното единство. Той е посветен на годишнината от неуспешния опит за преврат, за който правителството на страната вини движението на Фетуллах Гюлен.  Според Корхан Кюнгерю ФЕТО е терористична организация от ново поколение. Тя е хамелион, който умело прикрива своите цели.В обръщението си генералният консул подчертава :

„Преди пет години, на 15 юли 2016 г., Турция бе изправена пред коварен опит за преврат от терористичната организация Фетуллах (FETO). Целта на метежниците беше конституционния ред и всички наши демократични институции.

Опитът от 15 юли, освен като военен бунт се очерта като акт на предателство и жестокост. Споменатият опит представлява най-кървавия терористичен акт в историята на Република Турция.

Турската нация показа исторически пример за солидарност, като излезе на улицата и се противопостави на преврата. Гражданите ни по улиците станаха мишени на бомби хвърлени от самолети, на стрелби от хеликоптери и танкови оръдия. За съжаление в борбата срещу коварния опит за преврат, 251 наши граждани стаха мъченици, а над 2500 бяха ранени.”

Дипломатът посочи,че 19 октомври 2016 г.на своята 43 сесия Организацията за ислямско сътрудничество обяви ФЕТО за терористична организация. Две страни са я свързали със световния тероризъм Пакистан и Северен Кипър.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини