Гените на домашните свине изчезват след чифтосването с глиганите край Фукушима

Екип от изследователи, свързани с множество институции в Япония и един в Норвегия, откри доказателства, че гените на питомни свине в хибридите с глигани, живеещи в зоната на изключване на Фукушима, намаляват. В своя доклад, публикуван в Proceedings of the Royal Society B, групата описва генетичното си изследване на тъканни проби, взети от диви свине, прасета и хибриди в забранената зона.

През 2011 г. Япония преживя най-голямото си земетресение досега - това земетресение и последвалото цунами доведоха до катастрофа в атомната електроцентрала във Фукушима. Заради радиацията хората, които живееха и работеха в района, бяха евакуирани, а достъпът до зоните около обекта бе забранен. В отсъствието на хора в района започнаха да навлизат диви животни, включително диви свине.

Предишни изследвания показват, че глиганите са се чифтосвали с изоставени домашни свине, от което са се родили хибриди. В това ново изследване учените искат да разберат дали добавянето на гени на домашни порасета към генофонда на глиганите окаже влияние върху тях.

За да научат повече, изследователите са събрали генетичен материал от 243 животни - някои в радиус 20 километра от реактора, а други на 40 километра. След това екипът е провел митохондриален анализ на пробите, за да идентифицира гените, които всеки носи по майчина линия.

Изследователите установяват, че 16% от изследваните животни са хибриди, а 75% от тях са открити във вътрешната зона, което предполага, че хибридите не са се придвижвали много далеч. Също така учените установили, че свинските гени не се запазват много дълго в продължение на няколко поколения. Тези глигани със свински произход са имали само 8% гени на домашно прасе. Изследователите предполагат, че характеристиките на домашните прасета не са служели много добре на глиганите и поради това хибридите не са оцелели или не са се размножили много добре. Освен това те предполагат, че вероятно гените на свинете ще продължат да намаляват.

Donovan Anderson et al, Introgression dynamics from invasive pigs into wild boar following the March 2011 natural and anthropogenic disasters at Fukushima, Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences (2021). DOI: 10.1098/rspb.2021.0874

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини