Протест и контрапротест за застрояването на кв.“Байкал“,недоволни „погребаха“Община Кърджали

    Протест и контрапротест за застрояването на кв.“Байкал“се проведоха тази сутрин пред сградата на Община Кърджали. Недоволните „погребаха“ Общината като поднесаха венец от името на жителите на квартала. Недоволните бяха няколко пъти повече от контрапротестиращите. За да чуят жителите на квартала пред Белия кораб бяха застанали зам.-кметът по строителството инж.Катя Митовска и главният архитект Делин Запартов. Диалог обаче така и не се състоя.

    Не искаме бетонова гора. Искаме да запазим нашите домове със зеленината в дворовете. Не искаме да търгуваме с тях. Преди 2 години сме депозирали в Община Кърджали възражение срещу проекта за застрояване, но не получихме писмен отговор.Това  бе направено нарочно, за да не обжалваме в Административния съд, споделиха за Кърджали бг вести протестиращи. Те опровергаха аргументите,че средно високото строителство, което се планира, ще предпази квартала от шума по бул.“Беломорски“. Не вярваме,че т.нар.оформяне на входната артерия ще е от полза на живущите в квартала. Улиците са тесни,липсват паркинги. Как ще се впишат новите сгради в тази инфраструктура? Тези които сега са на контрапротеста са търговци.Има само двама души от квартала,казаха още протестиращите.

    Това е протест срещу правото на съседите, които искат да строят или да продат имотите си. Половината къщи в „Байкал“ са празни. Строени са преди 70 години . Собствениците им или измряха или са на преклонна възраст.На предна линия са 5 празни къщи и един парцел. Там ще се строи.Това е изгодно за наследниците.Това сподели Георги Чешмеджиев.

    Аз съм застрояването на кв.“Байкал“.Искам да живея в квартал с различна визия каза Мариана Делчева.

    Предлагаме рамка,която позволява да се строи, но това не е задължително. Проектът ще вдигне цените на имотите в кв.“Байкал“ три пъти. Това е в изгода на собствениците на празните къщи и техните наследници. Никой не задължаваме да продава къщата си.Това каза от своя страна главният архитект Делин Запартов.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Случаен виц

    Последни новини