Жители на кв."Байкал" с жалба-протест до президент и премиер,заради готвеното застрояване

ДО

ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДО

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДО

МИНИСТЪРА НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ И БЛАГОУСТРОЙТВО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДО

НАЦИОНАЛЕН ЦЕНТЪР ЗА ТЕРИТОРИАЛНО РАЗВИТИЕ КЪМ МИНИСТЕРСТВО НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ И БЛАГОУСТРОЙТВО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДО

ДИРЕКЦИЯ НАЦИОНАЛЕН СТРОИТЕЛЕН КОНТРОЛ

ДО

МИНИСТЪРА НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДО

ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДО

ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ НА ОБЛАСТ -КЪРДЖАЛИ 

ДО

ВЪРХОВЕН АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД ГР.СОФИЯ   

ДО

МЕДИИТЕ В СТРАНАТА

И НАШИТЕ СЪМИШЛЕНИЦИ

ПРЕПИС :

ДО

КМЕТА НА

ОБЩИНА КЪРДЖАЛИ

ДО

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – КЪРДЖАЛИ

Ж А Л Б А- П Р О Т Е С Т

ОТ ГРАЖДАНИ И ЖИВУЩИ

/ГРАЖДАНСКА ИНИЦИАТИВА/

в гр. Кърджали , кв. „Байкал”

инициирали и включили се в подписка

/Приложение към настоящата жалба/

Против:

Взето Решение № 81 /…../без обявени и публикувани данни за издаването му по ЗУТ - скрити и манипулирани от сайта на Община Кърджали /на Общински съвет – Кърджали, с което на основание чл.21, т.11 от ЗМСМА, във вр. с чл.124, ал. 1, чл.124б , ал.1, във вр. с чл.134, ал.1 от ЗУТ, е разрешено изработването на проект за изменение на ОБЩ УСТРОЙСТВЕН ПЛАН и одобряване на изменението задание за изменението в частта на УПИ XVII-253, с идентификатор 40909.104.253, в кв.46 по плана на кв. „Байкал“, гр. Кърджали, съгласно заявление с вх. № АС-СС-207/26.04.2021 год. от „Сити партнърс инвест“ ООД гр.Кърджали /без обявени и публикувани данни/ - ПО ПРЕДЛОЖЕНИЕ НА КМЕТА НА ОБЩИНА КЪРДЖАЛИ /ОТНОВО БЕЗ ДАТА И ДАННИ ЗА ИЗДАВАНЕТО МУ И ВНАСЯНЕТО МУ/, ВНЕСЕНО „СЛЕД ОБСЪЖДАНЕ И ГЛАСУВАНЕ“; ДЕЙСТВИЯТА И АКТОВЕТЕ НА КМЕТА НА ОБЩИНА – КЪРДЖАЛИ, ГЛАВНИЯ АРХИТЕКТ НА ОБЩИНА КЪРДЖАЛИ И ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ – КЪРДЖАЛИ

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА, 

С настоящата жалба, ви уведомяваме за следните незаконосъобразни, нецелесъобразни и порочни действия - в личен или другиму интерес на кмета на Община Кърджали, главния архитект на Община Кърджали и Общинския съвет – Кърджали, а именно:

С цитираното по – горе решение, при пълна неяснота /тайно/, непублично обсъждане и запознаване на неселението, при пълна липса на информация за процедурата и липса на яснота и данни за искането и заданието, кмета на Община Кърджали, е внесъл изненадващо скоростно предложение /явно умишлено и без да е посочил дата в акта/ за вземане на Решение № 81 /…../без обявени и публикувани данни за издаването му по ЗУТ-скрити и манипулирани от сайта на Община Кърджали/на Общински съвет– Кърджали, с което на основание чл.21, т.11 от ЗМСМА, във вр. с чл.124, ал. 1, чл.124б, ал.1, във вр. с чл.134, ал.1 от ЗУТ, е разрешено изработването на проект за изменение на ОБЩ УСТРОЙСТВЕН ПЛАН и одобряване на изменението, задание за изменението в частта на УПИ XVII-253, с идентификатор 40909.104.253, в кв.46 по плана на кв. „Байкал“, гр. Кърджали , съгласно заявление с вх. № АС-СС-207/ 26.04.2021 год. от „Сити партнърс инвест“ ООД гр.Кърджали /без обявени и публикувани данни/.

При същите условия на необявяване и непубличност на тези процедури                      /което впрочем е трайна практика от над 20 години в тази община и то е ясно защо/, Общинския съвет е взел това решение и разрешил изработването на проект за изменение на ОБЩ УСТРОЙСТВЕН ПЛАН и одобряване на изменението, задание за изменението в частта на УПИ XVII-253, с идентификатор 40909.104.253, в кв.46 по плана на кв. „Байкал“, гр. Кърджали, съгласно заявление с вх. № АС-СС-207/ 26.04.2021 год. От „Сити партнърс инвест:“ ООД /без обявени и публикувани данни в сайтовете на общината/. ЗАБЕЛЕЖЕТЕ – САМО ЗА ЕДИН ИМОТ !!!

Цитираното решение и действия на посочените органи – кмет, Общински съвет, с активната помощ отзад на главния архитект на Община Кърджали, са незаконосъобразни, неправилни, необосновани, нецелесъобразни и взети в разрез с обществените интереси на гражданите и обществото.

Същите са и порочни по същество и процедура , поради следните правни и житейски съображения /касаещи интересите на обществеността/:

Самата процедура и вземането на решението е в нарушение на редица разпореди на ЗУТ и подзаконовите нормативни актове.

Нарушени са грубо разпоредбите на чл.124, чл.124б, чл.125, чл.134 и сл. от ЗУТ.

От самото изначало не става ясно кой е внесъл, защо иска и как е обосновал и мотивирал процедура по изработването на проект за изменение на ОБЩ УСТРОЙСТВЕН ПЛАН и одобряване на изменението задание за изменението в частта на УПИ XVII-253, с идентификатор 40909.104.253, в кв.46, по плана на кв. „Байкал“, гр. Кърджали, и то на конкретен идентификатор. Как вносителя е мотивирал такова искане, за което е необходимо да са настъпили съществени промени в обществено-икономически или устройствени условия,  освен с частния си финансов интерес - негов личен и на близки до управлението на Община Кърджали и гл.архитект лица?

В интерес на живущите и гражданите на кв. „Байкал“ и града ли е това изменение на ОУП?

При процедурата и издадените актове не става ясно с какви мотиви, при какво обсъждане и на какво основание, с оглед защита на интересите на гражданите, е дадено предложението от кмета на Община Кърджали.

Какво съдържа и налага и обосновава самото задание и отговаря ли то на изискванията на Закона и интересите на гражданите.

В чл.134 от ЗУТ, са посочени основанията, въз основа на които влезлите в сила общи устройствени планове могат да се изменят и този текст е посочен в актовете - само цифрово, естествено за това управление – без мотиви.

В посочените от кмета и Общинския съвет актове, е посочено, че тази процедура се провежда на основание ал.1 от този текст /чл.134 от ЗУТ/, който текст гласи, че следва „да настъпят съществени промени в обществено-икономическите или устройствените условия, при които е бил съставен планът/ОУП/”.

Кмета на Община Кърджали, Общинскя съвет и гл.архитект обаче не са посочили в актовете си какви съществени промени в обществено-икономическите или устройствените условия, при които е бил съставен планът, са настъпили за да се измени ОУП, и то точно в този имот?

 В тази връзка и на посоченото основание твърдим, че не са настъпили никакви СЪЩЕСТВЕНИ промени в обществено-икономическите или устройствените условия, при които е бил съставен планът - ОУП, най- малко пък в конкретен имот.

Общия устройствен план на гр.Кърджали, е одобрен и влязъл в сила на през 2013 год. До настоящия момент обаче, не са настъпили никакви промени в обществено-икономическите или устройствените условия, още по -малко пък те да са СЪЩЕСТВЕНИ, каквото е изискването на законодателя. Дори напротив.

В нормативната уредба на РБългария – ЗУТ, Наредба № 7 от 2003 год. за правила и нормативи за устройство на отделните видове територии и устройствени зони и др.нормативни актове, са предвидени разумни периоди и срокове за промени на ОУП на урбанизираните територии и селищни образувания /напр. градовете/ и този срок е от порядъка на 15 – 20 години, през което време могат да настъпят тези изменения – евентуално.

ЗУТ, тази Наредба и др. нормативни актове, предвиждат именно да не се извършват злоупотреби и спекулации по прилагането тълкуването на закона и удовлетворяването на частни и комерсионални интереси на определените лица /явно какъвто е този случай/. Затова е въведено като основание за промените на ОУП, да са налице именно СЪЩЕСТВЕНИ ОБЩЕСТВЕНО – ИКОНОМИЧЕСКИ ИЛИ УСТРОЙСТВЕНИ УСЛОВИЯ. А не частни интереси на строители и техните близки и роднини от управлението на Община Кърджали и на главния архитект - със сателитните му проектанти и проектантски фирми, който обслужват частните му интереси .

При издаването на актовете си Кмета на Община Кърджали и Общинския съвет, не са се мотивирали какви са тези СЪЩЕСТВЕНИ ОБЩЕСТВЕНО – ИКОНОМИЧЕСКИ ИЛИ УСТРОЙСТВЕНИ УСЛОВИЯ, който са настъпили и налагат да се извърши изменение на ОУП и то, на конкретен имот с посочен идентификатор. В този смисъл актовете им са немотивирани, респ.- необосновани и незаконосъобразни. Не е ясно и частния субект, поискал това да е мотивирал искането си като се е обосновал и посочил конкретно тези променени и то съществено условия в периферния на града кв. „Байкал“ в гр. Кърджали , който досега остана незасегнат от строителните безобразия на кмета и гл.архитект извършвани в града .

В кв. „Байкал”, гр. Кърджали, последните години не се изменили никакви обществено – икономическите условия или устройствени такива. Най-малко пък да има съществени такива, освен частните комерсиални интереси на група строители приближени на кметското управление и гл.архитект, които лица вече с явно обещаната им от последните промяна в ОУП, активно обикалят и капарират на едно – две лица имотите им, с уверението, че зад тях стоят именно кмета на града, гл.архитект и съда. Т.е, и този път те са уверени, че ще постигнат личните си намерения, които обаче са само в техен личен или на другиму честен интерес, НО НЕ И НА ГРАЖДАНИТЕ, ЖИВУЩИ В КВАРТАЛА.

Дори напротив – демографския проблем в страната, града, района, квартала ноторно известен на всички и лошото и пагубно управление на града в частност, доведоха до промяната на тези условия, но в негативна посока. Затвориха се детски ясли в квартала. Намаляха групите деца и числеността в съседната детска градина. Намаляха броя на учениците в съседното училище. Световната финансова криза и последиците от нея съществено се отразиха на обществено – икономическите условия на населението в квартала, както и по света въобще, в негативен план. Кризата по пандемията Ковид 19, също съществено се отрази върху обществено - икономическите условия на живущите в негативен план. Намаляха зелени площи в квартала, върху който дори управляващите от Община Кърджали, се опитаха за пореден път преди 2 години да построят магазин на известен в гр. Кърджали и приближен до управата на града бизнесмен. Квартала живее своя труден живот и изминава своя тежък път на опазване на идентичността и строителния му облик като такъв на ниско еднофамилно жилищно от строително с красиви дворни места и зеленина, от презастрояването, задушаването на града, липсата на зелени площи и прострастнства – от  лошото и пагубно управление на града, без да има никаква промяна в обществено – икономическите условия в него и на живущите в него, още по- малко пък СЪЩЕСТВЕНИ.

Такива промени в гр. Кърджали не са настъпили с оглед реалностите, още по-малко след 2013 година, когато е одобрен сега действащия ОУП. В гр. Кърджали и в частност квартал Байкал, реалностите и перспективите са доста по-занижени и не търпят промени, за разлика от градове като София, Пловдив, Варна, или други несъизмерими с типа и особеностите на нашия градове.

Политиката и управлението на местната власт отблъсна всички можещи и млади хора от желанието им да останат в този град да живеят и без перспектива за тях . Града под това управление се превърна в разрушен, разпадащ се град със разрушаваща се инфраструктура и визия.

Кърджали вече е мизерен, неподдържан, тотално разбит град – главни пътища, квартали, улици в квартали, градини. Градът е тъмен, грозен визуално и архитектурно е без никаква концепция за поддържане и развитие. Не работи нито един шадраван,фонтан, чешма, езеро и др. Дори преди съществуващите не работят, та камо ли изградените от управляващите. Това е град без идея, концепция за развитие и поддръжка. Това представляват и кварталите- запуснати и занемарени, в който местната власт дори не е стъпвала. Това представлява и кв. „Байкал“, в който местната управа 20 години не е стъпвала , освен преди избори.

Дори новопостроените сгради в града са ПРАЗНИ.

Всичко хубаво останало като сгради, инфраструктура, визия е от предходните години, от управление на общината отпреди 30 години, когато е имало ясна концепция и визия за развитието и поддържането на града. А сега се действа по принципа - „на парче, за конкретното нещо и край“!

Нито кмета, нито общинската администрация 20 години се е интересувала или пък направила нещо за интересите на гражданите на квартала, и изведнъж изскачат с проект за изменение на ОУП за един имот !!!

ТОВА, КОЕТО СЕ СЛУЧВА ОТНОВО НЕ Е В ИНТЕРЕС НА ЖИТЕЛИТЕ НА КВАРТАЛА И ГРАДА ОБАЧЕ. Ясен е само личния мотив и интерес на управляващите, без това да е необходимо за живущите там, още по- малко дали е законно.

В посочените актове кмета на Община Кърджали и Общинския съвет - Кърджали, са посочили само цифрово правното основание за актовете си, но не са ги мотивирали и обосновали. Не са посочили какви точно СЪЩЕСТВЕНИ, ОБЩЕСТВЕНО – ИКОНОМИЧЕСКИ ИЛИ УСТРОЙСТВЕНИ УСЛОВИЯ, който са настъпили и налагат да се извърши изменение на ОУП и то на конкретен имот с посочен идентификатор. Защото такива – НЯМА.

Самия ход на изменение на ОУП конкретно само за имот с посочен идентификатор сочи, че се обслужват изключително и само частни интереси на определени лица, който са близки родствени връзки с управляващите в Общината. Това са хора в съдружие с фирми с братовчедския и роднински кръг на кмета на Община Кърджали, който кръг впрочем е известно на цялата кърджалийска общественост, че само те икономически реализират интереси и проекти.

СЪЩЕСТВЕНИ, ОБЩЕСТВЕНО – ИКОНОМИЧЕСКИ ИЛИ УСТРОЙСТВЕНИ УСЛОВИЯ, който са настъпили и налагат да се извърши изменение на ОУП в кв. „Байкал“ и то за определен имот, са толкова настъпили след 2013 година, колкото и в с. Мост, с. Сипей, кв. „Боровица“ и др., т.е. - никакви. Поради това, посочения немотивиран текст, целящ да обслужи нечии интереси, е неоснователен и немотивиран.

С действията си по изработването на проект за изменение на ОБЩ УСТРОЙСТВЕН ПЛАН и одобряване на изменението задание за изменението в частта на УПИ XVII-253, само за имот с идентификатор 40909.104.253, в кв.46 по плана на кв. „Байкал“, гр. Кърджали, съгласно заявление с вх. № АС-СС-207/ 26.04.2021 год. от „Сити партнърс инвест“ ООД, на практика се извършва заобикаляне на закона, което е наказуемо.

На практика се цели да се направи изменението на ОУП само за този имот, като се заобикаля законоустановената процедура по изменение на ОУП и да се създаде прецедент - засега само по отношение на този имот. С този прецедент в процедурата обаче вече се цели да се използва впоследствие като утвърдена процедура и практика и при други имоти в тази зона и по този начин да се заобиколи Закона. Така всеки следващ инвеститор за отделен имот ще мине по тази изработена процедура. На нас дори ни е известно вече за кои лица и имоти се прави това. И те – инвеститорите са едни и същи – с взето капаро вече и чакащи да се извърши тази процедура и закононарушения. Чакат, за да могат и да ви отблагодарят подобаващо. Но инвеститорите само строят, продават и си отиват, а ние собствениците на имоти в квартала и живущите там оставаме да търпим техните строителни безобразия и последиците им.

Обосновката на главния архитект и кмета на града, че: „това е лицето на входа на града и затова трябва да се направят тези промени, че динамиката на инвестиционните процеси в града, които искат да се инвестира в жилищно застрояване и, че видите ли се изчерпват за такова застрояване територии и трябва да се търсят нови възможности, че с изменението и застрояването на два реда сгради по протеженито на бул. „Беломорски“ ще се спра шума, тъй като тези сгради ще се превърнат в естествен буфер срещу шума и праха на живеещите на втора линия, са неоснователни, несериозни и меко казано - смехотворни /с извинение/.

Това е така, защото кв.Байкал , първо не е лицето на града.

Лицето на града от този вход на града е на 500-800 метра преди моста в началото на кв. „Байкал“ и там се вижда реалността на цялото управление на града, респ. това е истинско лице на града  – незаконното, грозно, неограничено и неконтролирано строителство, всъщност което явно е разрешено и толерирано от кмета и гл.архитект, чрез застрояване на незаконни къщи по спускащата непрекъснато към пътя т.нар.„циганска махала“ - почти до самия главен международен път. Затова безразборно, незаконно и грозно строителство на цигански коптори, катуни, бараки, конюшни и др. безобразия, няма до настоящия момент никакви действия от страна на Кмета и гл.архитект. А причината затова бездействие е, че това са потенциалните и реални гласоподаватели на г-н Кмета. Няма и действия на иначе активния за личните си интереси главен архитект. Да не говорим за общата визия на града при влизането му след табелата на гр. Кърджали. Това оставяме без коментар от нас .

 Със СРАМ ще заявим, че това е лицето на входа на града ни, а не кв. „Байкал“, който е един красив, зелен и устроен квартал. Затова – доводи в тази насока от тях за лицето на града са неоснователни и неморални.

Ако въобще някога сте били загрижени за визията на града и тези къщи откъм входа на града, щяхте да намерите начин да им предложите вариант или да ги включите в програми за санирането им, а не да мислите за разрушаване.

Оставяме открити въпросите – а защо не се изменя ОУП там – в циганската махала на входа на града, на пътя, или от другите входове на града. Те също са входове на града и то за пътуващите от/за Гърция, Турция и др. държави и са доста нелицеприятни? И след изграждането на Околовръстния път ли господин Кмете и гл.архитект на града ще променяте ОУП, за да оправите визията на преминаващите през този път. Ако бяхте загрижени и целяхте това за тези 20 години, градът нямаше да има този отвратителен визуален, разхвърлян и разрушаващ се вид и визия.

В кв. „Байкал“ ли намерихте да извършване визуални промени по лика на града? Вижте си центъра на града и останалите квартали, затънали от безстопанствено, лошо и некадърно управление, което е водено само от комерсиални лични интереси.

Истината е, че имате интереси към този квартал, като единствения останал и запазил се незасегнат от вас и управлението ви квартал. Как така сега се сетихте, че този квартал е в гр. Кърджали? Или ви хареса именно зелената среда в него и типа му на застрояване с лъхащото спокойствие и красота?

 Истината е, че искате да вземете част от този квартал като развалите със строителството облика му. Тези си действия прикривате под твърденията, че било нужно групиране на отделни имоти със сходни характеристики в една устройствена зона според преобладаващото предназначение на имотите. Това е пълен абсурд и лъжа. Няма как квартал като „Байкал“ да има сходни характеристики на имотите със зона Централна на града, където има офис обекти, търговски обекти, жилищни обекти, паркоместа. Това е така, защото кв. „Байкал“ е изцяло и само жилищен такъв и не се нуждае от да бъде такъв от смесен тип. Няма как да твърдете, нито законово, нито житейски, че има сходство в характеристиките на имоти в един периферен, краен на изхода на града квартал като „Байкал“ и Централна зона. Това абсурдно, но типично за вас.

Истината е, че имате единството и само личен инвеститорски интерес, чрез контролираните от вас строителни фирми и проектанти. Ако осъществите този интерес и развалите квартала чрез строителните ви намерения, това ще бъде поредния развален от строителна характеристика от вас квартал, който впоследствие ще има съдбата на останалите квартали в града.     

Безсрамно е твърдението ви пред медиите, че целите осигуряване на адекватна реакция на ситуацията и създаване на предпоставки за бъдещо развитие, чрез промени е в типа на застрояване от „ниско“ в „средно“  в кв. Байкал. Истината е, че реално разваляте такива съществуващи добри за живеене места. Но не създавате нови – за справка – визията и облика на гр.Кърджали. С изказването си ни доказвате, че сте един от извършителите на бетонирането на страната ни.      

„Байкал“ е един от най-старите крайни квартали на града, в който живеят спокойни, улегнали и уважаващи правата си граждани. Граждани, който досега си мълчаха и търпяха вашето лошо и пагубно управление на града. Квартала ни е елитен и устроен за ниско жилищно индивидуално застрояване, със дворове и зелени площи на живущите избрали да живеят в такъв жилищен комплекс и направили своя избор, инвестиции и положили усилия да живеят именно там заради това. 

В този смисъл доводите ви, че „динамиката на инвестиционните процеси в града, които искат да се инвестира в жилищно застрояване и че видите ли се изчерпват за такова застрояване територии и трябва да се търсят нови възможности”, са неоснователни и голословни.

Първо – защото такива динамични процеси в кв. „Байкал“ липсват, както и в града впрочем.

 Второ – такива нови възможности квартала не предлага поради вида и типа на застрояването му от столетие.

Трето – избора на живущите да живеят в именно такава зона на ниско строителство със зелени дворни площи, а не в останалата му грозна част.

Четвърто – установената европейска и световна практика във всеки град да има квартали /зони/ с ниско индивидуално жилищно застрояване, в който законите се спазват и правата на гражданите се уважават. Там антена дори не може да стърчи над определена височина, та камо ли плътност до 80% /това е почти калкан/, Кинта – 3, пететажни сгради, на който ще разрешите и мансардни етажи. Вие сте ни ясни. Отново за справка – централната част на града, която е ужасна за живеене.

Пето – защото се признава в РБългария, Европа и света върховното право на собственост и свързаните с него неизменни права – да владееш и ползваш имота си - според вида на застрояването му , начина , градската, квартална, дворна среда около него и избора който си направил за такова жилище, именно паради тази му специфика.

Шесто – не само не са налице динамични процеси в града и квартала, но и не са налице големи съществени такива. Дори напротив – с оглед управлението на града такива процеси не са налични и града социално – икономически затъва и е на едно от последните места според НСИ за всички показатели и данни за живеене. 

Неоснователни и незаконосъобразно са и действията и посочените – по горе актове на кмета на гр. Кърджали и Общинския съвет, кв.Байкал в тази му част да придобие статут на устройствена зона Централна. Респ. действащата устройствена зона от жилищно застрояване с малка височина , да се смени в смесена централна зона със средно застрояване- плътност до 80% /това е почти калкан/ и Кинт – 3 плюс мансарден етаж.

Възниква въпроса как въобще е възможно един периферен квартал на град с малко население да придобие статут на Централна зона.

Характеристиките на имотите в центъра на града и кв. „Байкал“ не са сходни и никога не могат да бъдат, нито по местоположението си, нито по предназначението си, нито по геоложките, геодезическите, хидрогеоложките, шумовите и др. характеристики. Такова ваше твърдение противоречи както на всякаква правна законова уредба, така и здравата логика и реалност. Впрочем , ясно е, че този правен и житейски абсурд в тази община и при това управление е възможен. Това са изпитали гражданите в продължение на 20 години.

Промяната която извършвате незаконно, налага тези сгради да са пригодени за жилищни, офисни, търговски, обслужващи обекти, с налични паркоместа и зони. Кому са нужни такива площи в квартала и съответства ли това на типа и спецификата му. На нас, живущите в квартала и бъдещите избрали да живеят при такъв вид ниско индивидуално жилищно застрояване и зона – не са ни нужни. Липсват всякакви необходими и възможни дори предпоставки това да се случи. Не са налице и обществено икономически условия и правни основания затова. На живущите в квартала и града не са им необходими нови жилищни площи в този район,краен за града. Не са им необходими офисни площи, тъй като това не централна зона на града, който и без това е с почти нулева икономика и бизнес и се крепи почти и само на т. нар. емигрантски пари. Не са необходими и търговски площи в такъв тип квартал, защото това е квартал за фамилни индивидуални жилища, далеч от зони за търговия и стокообмен, а и търговските са празни поради липса на бизнес климат и условия в града. Не става ясно и къде ще се разположат необходимите по чл.43 от ЗУТ паркоместа при това строителство. В този смисъл изложеното от гл.архитект, че това ще стане под земята са голословни и почиващи на пълно невежество и непознаване на геоструктурата на района.

Значат ли тези ваши незаконни действия, че при заявен инвеститорски интерес ще предприемете същата процедура в с.Резбарци, с.Солище, с .Сипей, с.Мост?

Неоснователни, голословни, смехотворни и безотговорни са и твърденията на кмета и гл.архитект, че изграждането на средно високи сгради на бул. „Беломорски“ ще се спре шума, тъй като тези сгради ще се превърнат в естествен буфер срещу шума и праха на живеещите на втора линия.

Тези хора са загубили всякаква мяра и морал да говорят така. И в теорията и в практиката е известно на всеки начинаещ инженер, че шумовите характеристики се увеличават с всяко увеличаване на площите. Вибрациите също и шумовите отклонения от нормите – също.

Обслужването на сградите, които ще се изградят – подход към тях, влизане, излизане, захождане, обслужване, обитаване и др. също ще направят невъзможно до степен на нетърпимост живеенето в този квартал и водят до увеличени шумови показатели. Това обаче е подминато от управляващите .

Аналогично на тези ваши безобразни твърдения за шума е и обекта в Созопол, с който внуши на обществеността в страната, че е подпорна стена, а в реалност се оказва хотел.  

В реда на споменатото по-горе, неоснователни и незаконосъобразни са и действията и посочените по-горе актове на кмета на гр. Кърджали и Общинския съвет, тъй като са налице и основанията на чл. 43 от ЗУТ.

Самите сгради, който се предвиждат да се строят и паркоместа не са съобразени с една основна специфика на терена на този квартал – ГЕОЛОЖКИТЕ ПРОУЧВАНИЯ И ДОКЛАДИ изготвяни през годините.

В тази доклади е категорично и безспорно установено , че целия квартал е върху „БЕНТОНИТОВА ОСНОВА“. Средно и високо строителството върху такава основа по действащото законодателство е абсолютно забранено .

Известно на всички учени, институти /в т.число и БАН и „Геозащита“/, при почти ежегодните си проучвания, е че терена на квартал „Байкал”, е с т.нар. „лоша геология“ и че са налице бентонитни геоложки условия, при които е забранено средно и високо строителство -каквото целя да постигнат кмета на града, Общинския съвет и гл.архитект с промените в ОУП.

Лоши са и геодезически характеристики на терена с оглед изложеното по-горе. Дори ниските сгради в квартала са с множество напуквания и пропадания. Налице се множество свличания на терени  или участъци в квартала, за които управлението на града си затваря очите. Близо е и едно известните в района свлачища, което не може да се овладее.

Лоши са и хидрогеоложките условия в квартала , които не позволяват средно и високо строителство. Високо е нивото и количеството на подпочвените води в квартала. Тези характеристики създават множество проблеми дори при ниското застрояване, което в момента.

Налице са именно тези пречки за средно застрояване на квартала – лоша геология със налична слаба бентонитна основа; лоша геодезия; лоши хидрогеоложки условия в квартала, и поради това е недопустимо и невъзможно средно строителство на сгради,  гаражи и места за паркиране поради посочените лоши технически или нормативни причини, както и размери и/или наклон на имотите и др. .

СЪЩЕСТВУВА РЕАЛНА ОПАСНОСТ ПРИ ТЕЗИ ДАННИ ЗА ПЪЛНА РАЗРУХА НА СГРАДИ В КВАРТАЛА ПРИ ПО-СИЛНО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ, А РАЙОНЪТ Е ТАКЪВ – СИЛНО СЕИЗМИЧЕН .

В този смисъл промяната на ОУП върху такава среда ще бъде и ПРЕСТЪПНО.

Изграждането на такива сгради съоръжения при тези условия ще бъде и ОПАСНО ЗА ЖИВОТА И ЗДРАВЕТО, както на живущите в тези сгради, така и в съседните. Поради това превантивно сезираме и Главния прокурор на РБългария- с цел предотвратяване на законовите нарушения, които се извършват по ЗУТ и др. нормативни актови при тази промяна, така и с оглед последващата отговорност която следва да се търси от виновните лица. Тук за пореден път е опит на определени лица, чрез актовете, които издават да се „скрият“ от личната си отговорност за действията /бездействията си/ зад т. нар. „колективна безотговорност“ на Общинския съвет и др. органи, които ще приемат или одобрят тази промени. В този смисъл и съобразявайки се с тези специфики е бил проектиран и изграден преди години квартала ни - от умни и отговорни управляващи. Сега обаче, това не се зачита и ще има тежки последствия за живота и здравето на гражданите, предопределени от действията на настоящата местна власт.

Неоснователни и незаконосъобразно са и действията и посочените по-горе актове на кмета на гр. Кърджали и Общинския съвет, и по отношение на наличната лоша инфраструктура в  кв. „Байкал“, която няма да може да поеме такова строителство и ще активира геоложки и геодезически промени в терена. Квартала и района е с лоша и стара канализационно-отводнителна и захранваща система. При дъждове шахти и решетки на тази система аварират непрекъснато, избиват води, тъй като не могат да се поемат дъждовните води като количество и подпочвените такива. Налице са множество наводнения в домовете на гражданите.

Лошите хидрогеоложките условия в квартала, съчетани с налична слаба бентонитна основа при средно строителство, от данните на научните изследвания и доклади, ще доведат с оглед тежестта и височината на сградите до покачване на нивото на подпочвените води. Този безспорен факт е установен при такива терени особено ако има построени две сгради една до друга, каквото предвиждат незаконните промени в ОУП. На практика при такава основа и строителство двете съседно изградени сгради потъват и под натиска им подпочвените води излизат на горно ниво. Това ще бъде пагубно за здравината на сградите, живота и здравето на живущите като последица от процесите. 

Освен изложеното по- горе , следва да се вземат  в предвид и това , че улиците в този квартал са маломерни, респ. по – малки от 6 метра. Тази ширина е дори изключение само на някой улици. Повечето улици са около 4-5 метра широки. Те не могат да поемат като размери, интензитет на преминаване, здравина на терена, основата си и покритието си дори сега съществуващи трафик. Тези улици не могат да обслужват дори понастоящем живущите в квартала жители при това ниско еднофамилно застрояване, тъй като обслужват трафик както към наличен здравен пункт там, психиатрична болница, МБАЛ „Д-р Ат.Дафовски“, гробищен парк, EVN, съседни села, училища, детска градина и др. Т.е дори и понастоящем транспортната комуникация в квартала е съществено нарушена и затруднена поради тесните маломерни улици. Този факт обаче се взема в предвид при решаване на проблемите на населението в квартала, още повече при издадените актове .

 От всичко казано считаме, че на се налице както законовите изисквания за настъпване на промените на ОУП, така и не са налице предпоставките затова – обща устойчивост на територията и пригодност на средно строителство в този квартал.

Отделно от това, освен неодобрението поради незаконността, неоснователността, немотивираността и обжалването на процедурата и решенията ви от живущите в този квартал, ви е не получаване и съгласието на конкретните лица -съгласие на всички собственици на имоти по чл. 131, ал. 2, т. 1, както и на носителите на ограничени вещни права върху тях.

ПРЕДВИД ИЗЛОЖЕНОТО ПО-ГОРЕ, ГОПОДИН КМЕТЕ И ГЛ.АРХИТЕКТ, като граждани на РБългария и в частност на гр. Кърджали, ви заявяваме следното:

НИЕ, ЖИВУЩИТЕ ТАМ НЯМАМЕ ИНТЕРЕС ОТ ТОВА КОЕТО НЕЗАКОННО ИЗВЪРШВАТЕ В КВАРТАЛА !

Вдигнете ръцете си и нечистите си комерсиални намерения от кв. „Байкал”, гр. Кърджали.

РЕАЛИЗАЦИЯТА НА ТЕЗИ  ИНТЕРЕСИ ЩЕ СЕ ОКАЖАТ И ОПАСНИ ЗА ЖИВОТА И ЗДРАВЕТО НИ.

Това е нашия квартал, това е нашия живот, това е нашия избор да съществуваме и живеем далеч от вашите нечисти единствено и само комерсиални намерения, от вашите бетонови души, от вашите строителни безобразия и безчинства. А и нали на думи , вие трябва да защитавате интересите на гражданите , които са ви избрали и плащат заплатите. Но това е само на думи. Иначе не ви вярваме! 

Не си позволявайте да иронизирате в изхождащи от вас публикации гражданите на кв.Байкал, като внушавате на населението, че сме граждани само в „рамките на двора на къщата ни“. Не си позволявайте такива изказвания, защото те само говорят за вашия недобър морал и намерения. Нашите дворове ли ви трябват? Нашите домове ли, закупени и изградени с труд или наследени от родителите ни преди още вашето идване в града? Ние ли трябва да се срамуваме и притесняваме , че имаме дворове и нормални еднофамилни малки домове, или вие, че ги искате за вашите комерсиални интереси? Или, че не искаме да ви позволим ни превърнете живота в строителен ужас. Но вие даже и не градите. Вие само получавате. Ако има нещо красиво сторено в града, то не е от вас, а от частната инициатива и бизнеса на града, но не от вас. Там където частната инициатива в града може и прави нещо е красиво, а оттам нататък откъдето трябва да започне общинското управление около тези обекти в града е ужас .             

ПРЕКАЛИХТЕ! Има законност, но има и ДОСТОЙНСТВО И МОРАЛ.

Явно обаче вие не ги притежавате, заслепени и задавени от личните ви комерсиални интереси.

ТОВА НИ ПИСНА И НИЕ КАТО ГРАЖДАНСКА ИНИЦИАТИВА, ЩЕ ПРОДЪЛЖИМ ДА ТЪРСИМ ВАШАТА ВЕЧЕ ЛИЧНА ОТГОВОРНОСТ, КАКТО ПРЕД СЪДИЛИЩАТА И ОРГАНИТЕ НА ДЪРЖАВНОСТТА В РБЪЛГАРИЯ, ТАКА И ПРЕД ЕВРОПЕЙСКИТЕ И МЕЖДУНАРОДНИ ОРГАНИЗАЦИИ , ИНСТИТУЦИИ И СЪДИЛИЩА.

ВИЕ ЩЕ НОСИТЕ ОТГОВОРНОСТ И ЗА ЖИВОТА И ЗДРАВЕТО НА ЖИВУЩИТЕ В ТОЗИ КВАРТАЛ ПРИ НЕГАТИВНИ ПОСЛЕДВАЩИ ОТ ДЕЙСТВИЯТА ВИ И СЛЕД КАТО СТЕ ПРЕДУПРЕДЕНИ! ТОЗИ ПЪТ – ЛИЧНА! А не да се криете зад колективни органи и решения.

Ние няма да допуснем с обиграните ви в годините административни, апаратни и политически заигравания и хватки, да ни залъжите отново и да постигнете намисленото, което е само във ваш интерес и на вашите сателитни фирми, проектанти и проектантски дружества зад които се криете, НО НЕ И В НАШ ИНТЕРЕС .      

Известно ни е като граждани на този град всичко което се случва . Вашите обвързаности, нерегламентирани роднински отношения с фирми и съдружия близки до вас .

Известно ни е как гл.архитект е превърнал обществената си служба в Общината и административната зависимост на архитектурно-проектантската дейност в почти негов частен бизнес, чрез кръга от проектантски фирми, проектанти и др., чрез който работи и чийто проекти бързо и безпроблемно фаворизира и одобрява. Тази дейност е превърната в монопол на определени лица в града, свързани с личния интерес на главния архитект, който почти всеки ден извън работното си време нерегламентирано ги обхожда в комплекс „Орфей“, за да им стикова работата. Защото това е негова работа. Обществена дейност за частни нужди ли е това г-н гл.архитект? Одобряват се безпроблемно само проектите, който той изготвя чрез проектантските си фирми, който си е наредил в няколко съседни офиса до сградата на общината. Известни са ни и нарушенията в ЗУТ и др. закони, вкл. ОУП допускани от гл.архитект, не без участието на кмета, скрит отзад защото е политическа личност.

Известни са ни и скритите процедури които се провеждат в Общината и от гл.архитект – тайно, без публичност която се изисква, при заобикаляне на разпоредби и закони, без яснота и обществено обсъждане и спазване на закона.

Известни  са ни посегателствата върху зелените площи  в града , който обещавате на фирмите, искате и ще застроите . Не само че такива площи не достигат в кварталите, но и вие искате да застроите вече съществуващите такива. 

Видно за всички граждани са грозния строителен облик на града, особено след назначаването на гл.архитект; презастрояването на града и бетонирането му без спазването на явни правила; недопустимото високо строителство върху доказано с компрометирани терени, с риск за живота и здравето на живущите и съседите им. Реално и видимо града е превърнат в дълбоко провинциален ориенталски град, а не в европейски такъв с ясно визия, облик и градоустройство. Дори качеството на извършващото се в града е престъпно.

Известно и видно е за всички, че управлението на общината е тотално изчерпано от идеи и възможности още преди години и се води само от лични интереси.

Това обаче няма да продължи .

Вие посегнахте върху живота, труда, спокойствието и правото на собственост и свързаното с него право на спокойно и безпроблемно ползване на имотите на живущите в кв. „Байкал“. Посегнахте върху единствено останалия квартал - оазис в града, който почти не е опетнен и засегнат от комерсиалните ви лични интереси и безогледност.  

Не се измъквайте от отговорност за действията и актовете си, господин кмете като твърдите , че се политизира темата. Винаги когато не ви отърва на вас политиците и ви се потърси отговорност за действията ви, се измъквате като твърдите , че някой политизира темата, ясно осъзнавайки че всъщност това правите вие.

Дори опитите ви да се срещате и прозвъняване на отдени наши представители и да инициирате извънредно обявена среща, извън датата на общественото обсъждане – 30.06.2021 год. , показва какви са ви действителните намерения. А и изказванията вече, че ще се отмени датата на общественото обсъждане. Защо ли ?

НИЕ ОБАЧЕ, ОТДАВНА ВЕЧЕ НЕ ВИ ВЯРВАМЕ!

С НАСТОЯЩАТА ВИ ПРЕДИЗВЕСТЯВАМЕ КАТО ДОБРОНАМЕРЕНИ И СЪВЕСТНИ ГРАЖДАНИ, ЧЕ ЩЕ СЛЕДВАТ МНОЖЕСТВО ПУБЛИЧНО ОПОВЕСТЕНИ ОТ НАС ГРАЖДАНСКИ ДЕЙСТВИЯ – ОКУПИРАНЕ НА ПЪТНИ АРТЕРИИ, ВКЛ. И МЕЖДУНАРОДЕН ПЪТ, ЗАГРАЖДАНЕ И НЕПОДУСКАНЕ НА СТРОИТЕЛНИ РАБОТИ И ДЕЙНОСТИ В КОНКРЕТНИ ОБЕКТИ И ИСКАНИЯ ЗА ОСТАВКИ , ВКЛ.И ВАШАТА! 

ЗАТОВА ПРЕДВАРИТЕЛНО КАНИМ И ВСИЧКИ ГРАЖДАНИ НА КЪРДЖАЛИ И СЪМИШЛЕНИЦИ ДА СЕ ПРИСЪЕДИНЯТ КЪМ НАС!

С горното изявление, най-уважително и с Благодарност за действията си досега, уведомяваме и Директора на ОД на МВР, за предстоящите действия в защита на интересите на гражданите на кв. „Байкал“ и гр.Кърджали, за които конкретно ще ги сезираме.   

Господин гл.архитект,

Известно ни стана и какво мислите за нас – живущите в гр. Кърджали , кв. „Байкал“ граждани.

При среща в кабинета ви в сградата на Община Кърджали, ни нарекохте „селяни от кв.Байкал“, без да изяснявате и подозирате дори -откъде е дълбоко в корените си и вашия произход и най-важното, че това не е обидна дума за хиляди жители на страната живущи в селата.

Селата впрочем вече са предпочитано място за живеене, ако и това не знаете воден само от сребролюбието си.

„Селяндур“ е по-обидно, господин самозабравил се гл.архитект, но това са личностни субективни, негативни качества на определен индивид, които се проявяват и изразяват в действията му като форма на примитивизъм /дано не сте се разпознали/.

Известни са ни думите ви казани на наш представител на Гражданската инициатива - в кабинета ви на гл.архитект, че като застроите квартала ни, ще ни превърнете в „граждани” /цитираме гл.архитект/, както и че сте го изгонили безпардонно от кабинета ви, т.е., нашия кабинет на гражданите и обществото. Ако искате ваш личен кабинет, излезте на частна практика и работете спокойно в сътрудничество с подобен на вас гл.архитект.     

Известно ни е, че дори контролираните от вас проектантски фирми и проектанти може би вече работят върху сгради в квартала, който искате да промените.  

Благодарим ви за загрижеността , но ние не ви искаме!

ИСКАНЕ :

Поради всичко посочено по-горе – действията, думите, нарушенията, процедурите, незачитането на законите и правата на гражданите, а и отношението, ИСКАМЕ НЕЗАБАВНО ОСТАВКАТА НА ГЛАВНИЯ АРХИТЕКТ НА ГР.КЪРДЖАЛИ, Г- Н ДЕЛИН ЗАПАРТОВ!

ТОВА ВЕЧЕ Е ЛИЧНО КЪМ ВАС, ГОСПОДИН ЗАПАРТОВ ОТ ГРАЖДАНСКИТА ИНИЦИАТИВА НА ЖИВУЩИТЕ В КВ.БАЙКАЛ, ГР.КЪРДЖАЛИ!

ОЧАКВАМЕ И ГРАЖДАНИТЕ / „СЕЛЯНИ „ / ОТ ДРУГИТЕ КВАРТАЛИ   НА ГРАДА ДА СЕ ПРИСЪЕДИНЯТ КЪМ ИСКАНЕТО ЗА ОСТАВКАТА ВИ  !

Уважаеми господа и госпожи от посочените органи, постове и институции в страната,

Молим ви, да не приемате настоящата жалба като пореден, само емоционален изблик на граждани на един квартал, засегнати от лошото управление на Община Кърджали, а като апел към вас.

Молим ви, да извършите /разпоредите/ с оглед изложеното по- горе и след като се запознаете в рамките на вашата законова компетентност с фактите и обстоятелствата, ПЪЛНА ПРОВЕРКА /РЕВИЗИЯ/ по законосъобразността и правилността на действията на гл.архитект на община Кърджали, на Кмета на община Кърджали и Общинския съвет по отношение на конкретната процедура посочена по-горе, а и на предходните, свързани със извършените промени в ОБЩИЯ УСТРОЙСТВЕН ПЛАН на Кърджали и при констатирани незаконосъобразни действия и основания да ангажирате тяхната отговорност.

Прилагаме и списъци на лицата създали и подкрепили тази гражданска инициатива по опазването на кв. „Байкал“, гр. Кърджали.

Ние сме реални и живи хора, което обстоятелство може да се провери и ще застанем пред вас с лицата си.

Заставаме зад всичко изложено и ще го подкрепим с всякакви действия.

Настоящата да се изпрати от съответната общинска администрация, до компетентните орани, вкл.и съдилища за разглеждане.

   

ОСОБЕНА БЕЛЕЖКА :

С настоящата молба-протест, заявяваме, че същата е Гражданска инициатива на подписалите се граждани на кв. „Байкал“, гр.Кърджали; че няма политически намерения и интереси зад нея; че не се подкрепя от партии, организации и др., целящи политизиране на действията ни, а е с единствена цел защита правата на гражданите на квартала.

Сочим и адрес за контакти с нас, а именно гр. Кърджали, кв. „Байкал“, ул. „Джебелска“ №2, Тунджай Мурад Узун.

29.06.2021 год.                                  С уважение: 

гр.Кърджали                                                 /Посочените в списъците лица/

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ве
    Велики сте!
    0 0
    23:32, 29 юни 2021
    Охооооо! БРАВО! СТРАХОТНИ СТЕ!

    Всичко това, което се случва в квартал Байкал, дълбоко ме респектира и вдъхновява!
    А от този текст направо настръхнах! Силно ме емоционализира, но още повече се впечатлих от интелигентността, мащаба и широкия обхват на изложените аргументи!
    Написан е от сърцати, умни, смели, достойни, борбени и културни хора! И, не на последно място, от хора-естети, а не от някакви амбициозни грандомани, които нямат грам усет за красота и човечност. Възхитително!

    Мога само да кажа "Шапки долу, огромно възхищение, прекрасни жители на Байкал!" На всички нас, не само на бунтарите от наистина очарователния квартал, но и на гражданите (които не сме "селяндури") от цялата държава, ни е абсолютно необходим такъв идентификационен модел.

    Да, Абсурдистан сме, да не се забравя! Наистина отвсякъде ни заливат примери за безобразия. И всичко това сякаш ни обезверява, лишава ни от воля и от усещане за смисъл. И точно затова примерът на тези будни хора, които имат ясна представа за правата си, както и необходимата гордост, непреклонност и интелигентност, за да ги отстояват, е толкова потресаващ в своята "благородна естественост/простота и спокойно/сдържано величие" (не говоря патетично, само цитирам Йохан Йоахим Винкелман).
Последни новини