Топлинен удар - знаете ли как да реагирате?

Как да реагирате при топлинен удар? Важно е да знаете както какви са симптомите, така и каква е правилната реакция в подобна ситуация.
Топлинният удар е сериозна опасност в горещите дни, която не бива да се подценява. Никой не е застрахован – не само на плажа, но и в града, дори в закритите пространства. Но бихме могли да се предпазим. А ако се случи да сме наблизо до пострадал, важно и да знаем как да реагираме най-правилно, за да предотвратим нежеланите последици.


Какво представлява топлиният удар?

Внезапното покачване на телесната температура в жегата може да предизвика топлинен стрес на организма, което да срине терморегулаторните механизми. Резултатът е хипертермия, по-известна като топлинен удар. Това състояние не е безобидно, тъй като може да причини сериозни проблеми. На  първо място би могло да въздейства негативно върху сърдечния ритъм. Особено застрашени са възрастните хора, които са склонни да не чувстват жажда в такава степен, а дехидратацията създава предпоставки за хипертермия.


Внимавайте за тези сигнали!

Има ли симптоми топлинният удар? Забелязва се повишаване на телесната температура, която може да достигне и дори надвиши 40 градуса. А това вече застрашава живота.

Сред най-често срещаните симптоми са липсата на изпотяване, прогресивното зачервяване на кожата, промяната й при допир – тя става суха и топла. Промени се наблюдават и в дишането, и в сърдечния ритъм.

Регистрират се тахикардия, главоболие, мускулни спазми, припадъци.

По време на топлинен удар мускулите на лицето видимо се отпускат. Това състояние е придружено от неврологични симптоми като например затруднен говор, невъзможност за възприемане на чуждия говор, загуба на съзнание, гърчове.

Има и някои общи сигнали: гадене, разширени зеници, наличие на шум в ушите, замъглено зрение, подуване и чувство на объркване.


Бързата  реакция при топлинен удар е изключително важна!

В случай на топлинен удар е важно да се действа в най-кратки срокове, тъй като телесната температура бързо се покачва. Ако сте на улицата и почувствате някой от споменатите симптоми, задължително помолете за помощ и веднага идете на сянка.

  •     Помолете за влажна кърпа и внимателно разтрийте кожата с хладка или не твърде студена вода. Стремете се да дишате дълбоко.
  •     Добре е да изпиете чаша вода или напитка, богата на минерални соли, която да е със стайна температура, тоест да не е студена или гореща.
  •     Ментовото масло има освежаващо действие и втрито в кожата, помага за облекчаване на симптомите.
  •  Как да помогнете на пострадал?

    Първото, което трябва да се направи, е да се премести засегнатият човек на сянка, по възможност на тихо място, и да се разкопчаят дрехите му.

Добре е да се напръска обилно кожата, но не с твърде студена вода, тъй като това може да дове де до вазоконстрикция (свиване на съдовете), което се отразява на кръвообращението. Може да се поставят студени компреси под мишниците. И трябва да се повика бърза помощ.


Внимание!

Топлинният удар може да бъде смъртоносен за децата и възрастните хора над 65 години. Затлъстяването и наличието на диабет, анемия, сърдечносъдово или бъбречно заболявания са също рискови фактори. При повече килограми например, опасността се увеличава почти тройно.

Специално внимание трябва да обърнат жените по време на менструация (заради загубата на кръв, която води до отпадналост на организма) и при бременност. Родителите с малки деца задължително трябва да избягват плажа в най-горещите часове на деня и да се грижат за постоянната хидратация (както вътрешно чрез поемането на много течности, така и с хидратиращи продукти, които да дадат влага на кожата).

В най-горещите дни, ако имате възможност, избягвайте употребата на диуретици, транквиланти, седативни средства, антихистамини, стимуланти и хапчета за отслабване. Консумацията на алкохол също увеличава риска от топлинен удар.


Топлинен удар - знаете ли как да реагирате?

Предпазни средства

  •     През лятото пийте задължително много вода – тя е важна за поддържане на хидролипидния баланс.
  •     Не стойте твърде дълго в прекалено топли помещения – те също могат да доведат до топлинен удар.
  •     Забравете за сауната – комбинацията от жега и влага е пагубна за организма.
  •     Обядът в топлото време трябва да бъде лек, студен, да включва задължително едно течно ястие (например таратор), колкото може по-просто приготвен (тежките сосове и ястия са абсолютно забранени) и задължително лишен от компанията на алкохол.
  •     Спортувайте на открито много рано сутрин или късно вечер, когато не е така топло.
  •     Носете светли дрехи от „дишащи“ материи.
  •     Не се разхождайте в най-горещите часове навън, а ако ви се налага да излезете, носете шапка с широка периферия.  

 

Източник: rozali.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини