Съдът и министърът на икономиката влязоха в спор заради новото ръководство на ББР

Софийският градски съд (СГС) определи като безпрецедентно изказването на служебния министър на икономиката Кирил Петков по повод отказа на съда да впише новото ръководство на държавната Българска банка за развитие (ББР).

В събота магистратите излязоха със своя позиция в отговор на критика, отправена от министъра в петък вечер в предаването "Панорама" по БНТ. Петков се усъмни в съдебното решение, с което отново се спира вписването на новото ръководство на ББР. Той обвини съдия Мария Вранеску, че е взела решение в несъответствие със закона.

"Моето подозрение е, че това дълбоко вътрешно убеждение е базирано на нещо друго освен на следването на закона. Искам да се обърна към цялата съдийска колегия. Репутацията на съдийската колегия зависи от примери като този", каза Петков. Една от причините за съмненията на Петков е скоростта на произнасяне на решението.

В отговор Софийският градски съд изрази възмущението си от твърдението, че в работата на съда има нещо съмнително.

"По закон спирането на регистърно производство, каквото е и искането за вписване на новото ръководство на ББР в търговския регистър, е бързо производство, което се разглежда от дежурна смяна, в която участват трима съдии по предварително утвърден график. Молбите се разпределят на случаен принцип измежду дежурните съдии автоматично чрез ЕИСС и съдът е длъжен да се произнесе в рамките на същия ден", написаха от СГС.

Съдиите виждат в изказване на министъра на икономиката "недопустимо вмешателство в работата на съда чрез неуместни политически изказвания".

"Лошата репутация на българския съд" и притесненията на инвеститорите, за които спомена министър Петков, са в следствие най-вече на публичното накърняване на независимостта и авторитета на съда, на обсъждането, а не на изпълнението на съдебните актове, на хвърлянето на "подозрения", но не и на факти, че вътрешното убеждение на конкретен съдия "е базирано на нещо друго освен следването на закона", пише още СГС.

Магистратите подчертават, че обжалването е законовият механизъм за преценка на законосъобразността на един съдебен акт, а не публичността.

В петък Петков изрази намерението си всеки ден да подава заявление за вписване на надзора и да прави публично изявление към обществото за това какво се е случило с всяко ново заявление.

До смяната на ръководството на ББР се стигна, след като разследване показа, че основните кредитополучатели от банката са едни и също осем фирми, а не малки и средни бизнеси, каквато би трябвало да е целта на държавната институция.

Източник: Свободна Европа

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    3,
    3,14
    5 -3
    11:20, 27 юни 2021
    Тази банка я създаде Боко,за да краде законно!Докато герберастите не бъдат премахнати до "девето"коляно,оправия нямя да има!ГАЗ до дупка!
    • Съ
      съдът в Б-я е тик-вен-ски
      0 -3
      11:36, 27 юни 2021
      ясно от делото срещу и-д-и-о-т-с-к-и-т-е местни данъци и такси на т-и-к-в-е-н-с-к-и-я кмет Стъ-н-ь-о-тъпото, което повече от година и половина буксува в съда
  • 2
    Вл
    Владимир Маринов
    4 -2
    18:22, 27 юни 2021
    Тоя министър е поредния пръдлю! Всеки ден все едно и също се повтаря като мантра -старите крадели , Бойко крадял, а няма нищо черно на бяло! До скоро прокурора бе виновен, сега виновни са съдиите, а утре след изборите ще ви са виновни победителите. ЕЙ тия дърти комуняги схоластици докато не се преселят на оня свят и повече не ни пречат и тогава държавата ни ще се оправи1
    Мисълта ми е за този от първия пост, който пуска по няколко поста едно след друг и все боко и чоко му са виновни преди заптиета му бяха виновни сега от два месеца си гледали работа. 😁 Гледай си пенсията защото дните и часовете ти са преброени ! Не можеш да спреш времето!
    • От
      Отговор
      2 -2
      22:36, 27 юни 2021
      Тулупа не пърди ли , а ти си по голям пръдльо и от двамата , вониш и миришеш ,миризлив Владко.
      А часовете на кого са преброени ще видим скоро .
      И не си мисли , че си неоткриваем и не знаем от къде изпращаш вонята си.
      До скоро , тръпни в очакване !
    • 3,
      3,14
      0 -1
      11:24, 28 юни 2021
      Просто не мога да проумея,че има останали още зомбирани простаци,които не могат да разберат,че се намираме на дъното!
  • 3
    Ед
    Един из народа
    2 -2
    07:03, 28 юни 2021
    Владо ли си ,какъв не зная , наистина времето не може да се спре , към единствения път на партията на крадеца от Банкя ще последва НДСВ , а на наглеца Борисов към килиите на някой от затворите.
    А за това , че той и такива като тебе се съпротивлявате яростно е ясно защо !
    А за съсипаните съдби на много хора ще си плати другаде , където празно пространство няма.

Още новини

Последни новини