Почитаме д-р Сергей Ростовцев - личност с осъзната мисия в Източните Родопи

    Кърджали отдава почит на д-р Сергей Ростовцев-личност с осъзната мисия в Източните Родопи. Лекар поставил основите на здравеопазването и превърнал се в универсално-значима личност за Кърджали и региона. Снощи в двора на Регионалния исторически музей бе представена книгата „Пограничните пътища в биографията на един лекар” посветена на професионалния път на медикът. Нейни автори са проф.д-р Тодор Черкезов д.м.; гл.ас.Милена Ангелова; д-р Димитър Черкезов и Светла Михайлова. Тя съдържа научни публикации и документални фотоси. Книгата е посветна на 135-годишнината от рождението на д-р Сергей Ростовцев и представлява първата проява от поредицата, посветени на 90-годишнината от създаването на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски” в Кърджали.

     Житейският път на д-р Сергей Ростовцев и мисията му в Източните Родопи бе представена от доц.Дора Щерева. Тя отбеляза, че това е борба със смазваща мизерия,недоверие и консерватизъм. Д-р Ростовцев напуска Санкт Петербург през 1923 г.и се установява в България. През 1926 г.пристига в Мастанлийски окръг. Оглавява противосифилистичния отряд. Няма лекари,здравни участъци,за акушерки и дума не може да става. Първите му задачи са ограничаването на сифилиса и обезвъшляването. За година преглежда над 24 000 пациента. Делото му е епохално. Новата власт дошла на Девети септември се отнася неуважително към лекаря. През 1950 г.тай напуска Кърджалийско и се установява със семейството си в София. Посвещава  25 години на Източните Родопи.

      Моя дългогодишна мечта е да се отдаде  дължимото на д-р Ростовцев. Гордеем се,че общинската болница в Момчилград носи неговото име,сподели проф.д-р Тодор Черкезов. Той подчерта , че д-р Ростовцев е направил велики неща. Благодари на Държавна агенция „Архиви” за съдействието.

    Д-рДимитър Черкезов определи д-р Ростовцев като невъзпят герой на Източните Родопи. Светла Михайлова изрази убеждението, че поколенията трябва да знаят за делото на този забележителен човек. Тя предложи да му се направи паметник в Момчилград. Издателката Анелия Минкова определи книгата като малка победа над мрака. Д-р Младен Къров,директор на МБАЛ „Сергей Ростовцев” си припомни, че здравното заведение е получило името си през 2000 г.,с решение на Общинския съвет в Момчилград.

     Приветствен адрес от името на ръководството на община Момчилград прочете зам.-кметът Гюлезар Исмал.Тя кача,че идеята за паметник е отлична.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини